Hopp til innhold

Norske kunstskatter funnet i Canada

Det kan være et av norgeshistoriens best utførte kunsttyverier. For 70 år siden ble fire verdifulle malerier fjernet fra Slottet og smuglet til Canada.

Video nsps_upload_2010_2_18_17_13_32_2095.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her viser direktøren for Art Gallery of Greater Victoria frem kunstskattene til NRK. Reporter Christian Nitschke Smith. Foto: Geirr Larsen.

Jon Tupper

Jon Tupper venter på en telefon fra Norge.

Foto: Geirr Larsen / NRK

I den kanadiske byen Victoria, ikke langt fra OL-byen Vancouver, har NRK funnet de fire maleriene som skal ha tilhørt Det Kongelige Slott i Oslo.

To av bildene er malt av Adolph Tidemand og I.C. Dahl . De er to av Norges mest kjente og betydningsfulle kunstnere fra 1800-tallet.

I forbindelse med De olympiske leker lager NRK Sporten en reportasje-serie kalt «Today's Canada» til TVs OL-sendinger.

Overrasket over gavens verdi

Når NRK banker på døren til galleriets direktør, Jon Tupper, viser han gladelig frem kunstskattene. Han forteller at han ble overrasket da han etter hvert skjønte hva galleriet hadde fått i gave i 1993.

Gaven var fire malerier, testamentert fra ekteparet Walter og Emmy Graf-Howard, til Art Gallery of Greater Victoria.

– Plutselig hadde vi fire ganske flotte bilder fra Norge. Vi gjorde litt research, og fant ut at Emmy tok med seg bildene til Canada da nazistene var i ferd med å innta Oslo.

– Emmy skal ha jobbet som kammerpike ved Slottet da Den andre verdenskrig brøt ut, og hun fikk i oppgave å passe på bildene, sier Tupper til NRK.

- En krimgåte

Carl-Erik Grimstad

Forfatter og statsviter Carl-Erik Grimstad.

Foto: Geirr Larsen / NRK

Carl-Erik Grimstad er tidligere soussjef ved Slottet, og sier dette høres ut som en kriminalgåte.

– Hvis dette er sant, hvorfor leverte hun ikke bildene tilbake i 1945?

– Så vidt jeg vet har Slottet undersøkt denne saken svært nøye, men de har ikke klart å finne ut om Emmy Graf jobbet ved Slottet i årene før krigen, sier Grimstad til NRK.no

Emmy Graf eller Emma Graff er ikke et uvanlig navn. Hun kan også ha byttet navn, sier Grimstad.

Vet du noe om denne saken, eller har du opplysninger om Emmy Graf? TIPS NRK

(Saken fortsetter under bildet)

Adolph Tidemand

Adolph Tidemand: «Enken og Hendes Son»

Foto: Geirr Larsen / NRK

Dette er de fire maleriene ekteparet donerte:

  • I. C. Dahl: Uten tittel
  • Adolph Tidemand: «Enken og Hendes Son »
  • Karl Uchermann: «Rabbits»
  • Og et bilde med ukjent tittel av Anton Nowak

Galleriet har sjekket med registeret for stjålet kunst i London, og maleriene er ikke registrert stjålet. Videre har de sendt en henvendelse til Nasjonalmuseet for en tid tilbake, men uten å få svar.

NRK.no har vært i kontakt med Nasjonalmuseet, men ønsker ikke å kommentere denne saken ennå.

(Saken fortsetter under bildet)

I. C. Dahl

I.C. Dahl. Ukjent tittel.

Foto: Geirr Larsen / NRK

Villig til å gi bildene tilbake

Jon Tupper sier galleriet selvsagt er villig til å gi maleriene tilbake dersom det viser seg at de er stjålet eller egentlig tilhører Slottet.

Slottet har imidlertid ikke spurt om å få maleriene tilbake, og vil ikke kommentere saken.

Nazistene sjal 50 malerier fra Slottet

– Den store samlingen av malerier på Slottet kom på slutten av 1800-tallet, men arbeidet med å katalogisere bildene ble ikke gjort da. Den store bøygen med å se på det kunstfaglige kom først i gang med dronning Sonja, sier Grimstad til NRK.

- I avhørene av Vidkun Quisling like etter krigens slutt hevdet han at nazistene stjal 50 malerier fra Slottet. Slottet har en oppgave med å få tilbake disse bildene, mener Grimstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Karl Uchermann

Karl Uchermann: «Rabbits»

Foto: Geirr Larsen / NRK

Men han sier at grunnlaget for å kreve tilbake de fire bildene som befinner seg i Canada ikke er godt nok foreløpig.

– Jeg tror det er mulig å komme til bunns i dette, men da må vi finne ut mer om Emmy Graf.

- Ingen bryr seg

– Hvis ingen står frem vil fire malerier, som kan være et viktig bidrag i norsk kunsthistorie, forbli i en kjeller på et galleri i Canada. Og hvis de er stjålet så vil vi gjerne gi dem tilbake. Ville ikke du ha følt deg bra hvis du fant noens lommebok og kunne gi den tilbake, sier Tupper til NRK.

– Vi har skrevet til Nasjonalgalleriet, vi har skrevet til alle, men ingen ser ut til å bry seg, sier en oppgitt galleri-direktør.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober