Hopp til innhold

Skal lede NRKs nye filmprogram

I september kommer NRK med filmsatsing på TV. – Vi skal ta film på alvor, sier nyansatte programleder Vegard Larsen som kommer fra Dagbladet og aldri før har vært på TV.

Vegard Larsen

Denne mannen kommer til å dukke opp på en kino nær deg på jobb for NRK i nær framtid.

Foto: Dagbladet

I konkurranse med 270 andre ble det Vegard Larsen (28) fra Dagbladet som fikk jobben som anker i NRKs nye filmprogram.

– Han har en fin blanding av høy troverdighet, sterkt engasjement og en sjarm som kommer gjennom skjermen, sier Haagen Guttu, prosjektleder for programmet, som NRK.no tidligere har omtalt .

Helt fersk programleder

Siril Heyerdahl

Siril Heyerdahl var programleder sist NRK hadde filmprogram på TV, men fikk ikke jobben denne gang.

Foto: Einar Sleire, Alligator Film

– Dette er kjempegøy – jeg har hatt lyst til å jobbe i NRK lenge, og det å få lov til å lede filmprogram er stort. Det må være drømmen. Film har vært min største hobby, og jeg ser masse film, sier Larsen på telefon fra Kenya.

De fem siste årene har Vegard Larsen vært filmkritiker i Dagbladet, der han også har dekket film gjennom kommentarer, nyhetsartikler og bakgrunnsstoff, men han er helt fersk som programleder på TV.

– Jeg har ikke hatt ambisjonene om å bli programleder før. Det er avis som har vært min greie, men jeg fikk smaken på TV etter å ha jobbet som researcher i Store Studio en periode, sier Larsen.

NRK har ikke hatt et eget filmprogram på TV siden «Filmplaneten».

– Jeg tenker meg at programmet skal være som den gode samtalen man har med venner etter å ha vært på kino og sett en film som har gjort inntrykk, sier han.

Det nye filmprogrammet er under utvikling og ikke ferdig formet enda, men Larsen kan love at programmet skal ta all film på alvor.

– Jeg liker kvalitetsfilm, men er altetende. Det som gjør film så fantastisk, er at man kan plukke film etter humør.

Hvilke filmer har gjort inntrykk på deg i det siste?

– «Det hvite båndet», men jeg likte også godt Pixar-filmene – som for eksempel «Up», og den siste til James Cameron, sier han til NRK.no

Tar det med fatning

Etter det NRK.no kjenner til var det flere profilerte søkere som var med til siste runder, deriblant Siril Heyerdahl, som ledet forrige utgave av «Filmplaneten».

Siril skulle gjerne sett det ble henne, men synes Larsen er et godt alternativ.

– Jeg synes Vegard Larsen er en dyktig journalist, håper han kommer til å gjøre det bra på skjermen. Det var synd det ikke ble meg, for jeg hadde veldig lyst. Heldigvis later han til å ha de samme favorittfilmene som meg, så det er jo bra, sier hun til NRK.no.

Hun har enda ikke gitt opp å få jobbe med film i NRK.

– Jeg er jo veldig interessert i å jobbe i den redaksjonen, og håper det finnes en annen fuknsjon jeg kan fylle i programmet, sier hun.

– Folket skal få være med

Programmet, som NRK.no tidligere har omtalt , skal starte sendinger til høsten.

– Vi skal være et aktuelt program om film, tv-serier og spill, i den grad de er filmatiske, forteller Guttu om programmet som enda ikke har et navn.

Programmet skal gi seeren det siste innen fra film- og tv-verden den uka programmet går.

– Vi skal også ha litt glamour, men ikke så mange kjendiser og røde løpere, sier Guttu.

Der tidligere program har vært mer temabasert, med hele episoder om for eksempel Star Wars, vil dette programmet være mer forbrukerorientert og omhandle aktuelle filmer.

Halvparten av programmet vil bestå av reportasjer, mens resten vil foregå i studio, forteller Guttu, som også har vært med å lage filmprogram i NRK før.

– Den gang prøvde vi stjerner, men nå kryper vi til korset og finner fram terningen. Terningkast fungerer best, innrømmer Guttu til NRK.no.

Størrelsen på redaksjonen er enda ikke satt, men publikum skal også få bli med.

– Vi vil gjerne at folk skal få være med og anmelde filmer, sier Guttu, uten å gå nærmere inn på hvordan dette skal foregå.

Nå skal det lages en såkalt pilot av programmet, som er en prøvesending. Deretter skal redaksjonen settes rundt mai, mens sendingene altså starter i september.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.