Hopp til innhold

- Må få en slukkedato for FM-nettet

Ferske tall fra Elektronikkbransjen viser at salget av digitale DAB-radioer fortsatt går tregt.

Argon DAB digitalradio hvit

Dermed er en slukkedato for FM-nettet fortsatt langt unna, til ergelse for NRK og eierne bak P4 og Radio Norge som forventer at politikerne nå tar grep for å gjøre landet heldigitalt.

Men ikke alle er negative til å den trege salgstrenden. Flere lokalradioer mener sendinger på FM-nettet fortsatt er det beste både for radiokanalene og for lytterne.

Salgskrav

Siden midten av 1990-tallet har rikskanalene NRK og P4 bygget ut et DAB-nett i Norge. Tidligere kulturminister Trond Giske satte det i sin tid som en forutsetning at halve befolkningen skulle ha digitalradio før FM-nettet eventuelt skulle stenges.

Med dagens salgstall ligger målet om et heldigitalt Norge langt frem i tid. Hvert år selges rundt 700.000-800.000 radioer i Norge, men kun rundt 66.000 av dem er DAB-radioer.

Tall fra Elektronikkbransjen viser at mindre enn én av ti solgte radioapparater i fjor var DAB-radio.

Direktør Synnøve Bjørke i bransjeforeningen Elektronikkbransjen er skuffet over det lave tallet.

– Vi skulle gjerne sett at antallet DAB-radioer var mye høyere.

– Ingen god forskjell

Øyvind Vasaasen

Øyvind Vasaasen

Foto: NRK

Salgstrenden kommer ikke som noen overraskelse på Øyvind Vasaasen, mediesjef i NRK og styreleder i Digitalradio Norge (som er eid av NRK, MTG og SBS Broadcasting).

– Dette har vi forutsett. Vi har spilt inn til myndighetene at salget ser ut til å ha stabilisert seg på rundt 60.000 solgte DAB-radioer i året, og det er resultatet også for 2009. Det viser at salgsutviklingen går altfor tregt.

Som daglig leder i Norges største lokalradiokonsern, Jærradiogruppen, er Geir Friberg sjef for mer enn 20 av de rundt 150 lokalradioene her i landet. Han forstår godt at salget går tregt.

– Det er egentlig ingen god forskjell mellom FM og DAB. Det er for lite radiokanaler som sender i DAB i dag og lytterne hører ikke forskjell på FM og DAB, mener Friberg som legger til at FM kanskje til og med er bedre enn DAB.

– Trenger en slukkedato

Denne uken får kulturministeren en rapport på bordet om hvordan lokalradioene ser for seg en digital fremtid. Flere av dem stiller seg bak Jærradiogruppen som mener DAB er en dyr og utdatert teknologi.

FM er langt billigere i drift og nye teknologiske løsninger som wi-fi-radio, som sendes over internett, kan være en bedre løsning for lokalradioene enn DAB. For lyttere som skal kjøpe nytt radioapparat kan situasjonen virke forvirrende.

– Her bør politikerne virkelig ta grep, noe av det viktigste nå er at vi får en slukkedato for FM-nettet, mener Synnøve Bjørke i Elekronikkbransjen.

Som kulturminister nektet Trond Giske å sette en slik dato.

– Målet om å få til en overgang basert på lytterne kjøper nye apparater, ser ikke ut til å være mulig. Vi må ha slukkedato for at folk skal endre kjøpsatferd. Det viser overgangen vi har sett på TV-siden, mener Øyvind Vasaasen.

Må rustes opp

1. september 2007 åpnet det digitale bakkenettet for fjernsyn. I løpet av 2008 og 2009 slukket det analoge bakkenettet i Norge, hvilket medførte til at TV-seere som hadde fjernsyn med vanlig antenne måtte kjøpe en dekoder.

Med en ny kulturminister håper Vasaasen at politikerne kommer til å ta grep. Hvis ikke frykter han at vi kommer til å ende opp med både det gamle FM-nettet og et det nye DAB-nettet.

– Vi håper myndighetene vil ta et mer aktivt grep, hvis ikke kommer vi til å ha et dobblet nett. Og om FM-nettet ikke blir lagt ned i overskuelig framtid, må det rustes opp, ifølge Vasaasen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober