Hopp til innhold

Finsk designgigant på museum i Oslo

Kunstindustrimuseet i Oslo viser Marimekkos historie.

«Alle» kjenner Marimekkos klassiske valmuemønster «Unikko». Men den finske designgigantens produksjon er mye mer variert enn folk er klar over, mener seniorkurator Anne Kjellberg ved Kunstindustrimuseet i Oslo. Denne våren viser museet en stor retrospektiv utstilling om Marimekkos produksjon.

Anne Kjellberg

Anne Kjellberg, seniorkurator ved Kunstindustrimuseet i Oslo.

Foto: Marianne Siebke / NRK

Marimekkos storhet bygger blant annet på at de alltid har knyttet gode designere fast til seg, mener Anne Kjellberg.

- De har tatt sjanser og latt designerne utfolde seg. Samtidig har de klart å kombinere det å fornye seg med å ta vare på det gamle som er bra.

Voksduker var starten

Starten på Marimekko var stofftrykkeriet Printex, som ble kjøpt av Armi og Viljo Ratia. De trykket til å begynne med voksduker, et produkt som har vært i Marimekkos utvalg alltid siden. Senere ble det trykk på vevde bomullsstoffer, og etter hvert andre materialer.

Bil i Marimekkos Unikko-mønster

Bil dekorert med Marimekkos Unikko-mønster.

Foto: VILLE MYLLYNEN / Scanpix/AFP

Armi og Viljo Ratia fant tidlig ut at de måtte vise frem stoffene sine. Derfor fikk de sydd opp klær som de viste på motevisninger. I 1953 startet de butikk, der de solgte både klær og stoffer.

I starten fløt Marimekko på en bølge av interesse for finsk design, forteller Anne Kjellberg. Allerede på 30-tallet var det stor interesse for finsk design og arkitektur.

- Siden viste det seg at Ratia var både dyktig markedsfører og en karismatisk leder.

Marimekko nøt også godt av varemangel, importrestriksjoner og stort behov for egen finsk produksjon.

Kvinnen bak valmuemønsteret

Allerede i 1949 engasjerte de designeren Maija Isola (1927-2001). Isola hadde bodd i Oslo, der hun jobbet på restauranten Gamle Raadhus. Hun vanket på Kunstidustrimuseet, og der inspirerte gamle krukker henne til å tegne mønsteret «Amfora».

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise i Unikko-regnfrakk.

Foto: Lars Harald J. Kristiansen / Scanpix

Maija Isola skulle senere designe det kjente valmuemønsteret «Unikko», som etter hvert er å finne på alt fra musematter til biler og papirservietter.

Jackie Kennedy

I løpet av få år hadde Marimekko butikker mange steder i Finland, og deretter utenlands. USA var allerede tidlig på 50-tallet et viktig marked. Det store gjennombruddet i det amerikanske markedet kom da Jaqueline Kennedy begynte å bruke Marimekko-klær. Hun kjøpte flere antrekk.

En av Marimekko-kjolene som har tilhørt Jaqueline Kennedy vises nå på utstillingen i Kunstindustrimuseet.

Marimekko på «alt»

Etter hvert fins Marimekkos design på en nærmest uendelig rekke produkter. Seniorkurator Anne Kjellberg mener designgiganten bør være forsiktig med å spre seg for mye.

- Det er ikke sikkert at en mønster designet for et flatt tekstil gjør seg på en rund kopp.

Likevel mener Kjellberg at Marimekkos allestedsnærværelse har ført noe godt med seg. - Deres gode design er med å utvikle folks estetiske sans. Marimekko har også inspirert andre til å lage god design.

- Marimekkos design står frem som noe stabilt i et estetisk kaos.

Utstillingen i Kunstindustrimuseet er en vandreutstilling produsert av det finske designmuseet i Helsinki. Den vises i Oslo fra 14. februar til 9. mai 2010.

Eva Sannum i Marimekko-regntøy

Eva Sannum i Marimekko.

Foto: Gitte Johannessen / Scanpix

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.