Hopp til innhold

Ingen Oscar-sjanser til Max Manus

Juryene som velger ut hvilke filmer som kan vinne Oscar for beste fremmedspråklige film, valgte å droppe den norske kassasuksessen.

Gregers Gram (Nicolai Cleve Broch), Max Manus (Aksel Hennie) og Gunnar Sønsteby (Knut Joner).

Det ligger ikke an til noen Hollywood-tur for Gregers Gram (Nicolai Cleve Broch), Max Manus (Aksel Hennie) og Gunnar Sønsteby (Knut Joner).

Foto: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

Ifølge Awardsdaily.com er det nå kun ni filmer som har mulighet til å vinne Oscar for beste fremmedspråklige film.

Og Max Manus er ikke med i denne kampen. Filmen om den norske motstandshelten var en av 65 filmer som ble vurdert, men den nådde ikke opp i kampen.

Heller ikke ved Golden Globe tidligere denne uken nådde Max Manus opp.

Det er solgt nærmere 1,2 millioner kinobilletter til Max Manus i Norge siden premieren i desember 2008. Filmen er den nest mest sette på norske kinoer siste 20 år – uansett nasjonalitet.

Tre nominasjoner tidligere

Norge har vært nominert til Oscar for beste utenlandske film for Ni liv (1957), Veiviseren (1988), Søndagsengler (1997) og Elling (2002)

Seks av de ni filmene som er med videre er plukket ut av Los Angeles-baserte medlemmer av det amerikanske filmakademiet. De tre siste plukkes ut av en egen komité for fremmedspråklige filmer.

Listen skal kuttes ytterligere ned til kun fem filmer, som blir de offisielt nominerte ved Oscar-gallaen søndag 7. mars.

Disse filmene går nå videre:

• Argentina: “Hemmeligheten i deres øyne”
• Australia: “Samson & Delilah”
• Bulgaria: “Verden er stor og frelsen lurer rundt hjørnet”
• Frankrike: “Un Prophète”
• Tyskland: “Det Hvite Båndet”
• Israel: “Ajami”
• Kasakhstan “Kelin”
• Nederland “Oorlogswinter”
• Peru “La teta asustada”

Michael Hanekes "Det hvite båndet" og Jacques Audiards "Un prophète" ble også nominert til beste utenlandske film under Golden Globe-prisutdelingen. Førstnevnte vant prisen.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh