Hopp til innhold

Kritisk til Istanbul som kulturhovedstad

Denne uken sparkes kulturåret offisielt igang i de Europeiske kulturhovedstedene for 2010. – I Istanbul merker man lite til statusen og lar byen forfalle, mener Eugene Schoulgin i PEN.

Den blå moské i Istanbul
Foto: H. Danbolt

I år har EU utnevnt tre kulturbyer: Istanbul i Tyrkia, Pecs i Ungarn, og Essen og Rurh-området i Tyskland.

Ordningen med de europeiske kulturbyene startet for 25 år siden. Dette for å bringe Europa sammen, ved å vise frem den felles kulturarven. I årenes løp har EU utnevnt 30 europeiske byer til Europeisk Kulturhovedstad.

Lar byen forfalle

Eugene Schoulgin er generalsekretær i Internasjonale PEN. Han bor i Istanbul og er svært kritisk til byens satsing på sin tittel som Kulturhovedstad.

– Når det gjelder opppussing synes jeg de har mislykket totalt, i den grad de i det hele tatt har forsøkt. De har satset på noen små områder, men har i stor grad fortsatt å la byen forfalle. De satser på det som synes utad, gallakonserter, en og annen utstilling, besøk fra kunstnere og kulturpersonligheter fra andre land, sier han.

Schoulgin merker lite til Istanbuls status som kulturhovedstad.

– Det er noe som angår en veldig liten prosent av byens befolkning. Det har vært så mange skandaler i sammenheng med forberedelsene til denne hendelsen at de fleste Istanbul-boere rykker på skuldrene.

Korrupsjon

Han sier at på grunn av ren korrupsjon har mye av pengene som er bevilget kulturhovedstaden forsvunnet på veien, nye personer har overtatt og mye av entusiasmen har forsvunnet.

– Istanbul er en av de rikeste kulturbyer vi har i Europa når det gjelder minnesmerker og avtrykk av sivilisasjoner langt tilbake i tid. Jeg håper dette skal avstedkomme en kraftig dialog i Istanbul. At folk engasjerer seg og finner ut at man må gjøre noe. Det er rett og slett tragisk å se hvordan man i Istanbul lar sine minnesmerker forfalle.

Snart kun for EU

For to år siden var Stavanger Europeisk Kulturhovedstad. Sammen med Bergen er byen den eneste norske som har hatt denne tittelen. Nå er det slutt for at byer i land som står utenfor EU kan søke om å bli kulturhovedstad.

Fra neste år kan kun EU-land søke. Dermed blir Istanbul den siste europeiske kulturbyen i et land som ikke er EU-medlem.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)