Hopp til innhold

Anne Franks gode hjelper er død

I to år brakte hun mat, husholdningsartikler og bøker til den jødiske familien Frank. Nå er Miep Gies død i en alder av 100 år.

Miep Gies med sin bok "Anne Frank remembered"

Anne Franks beste hjelper, Miep Gies, døde mandag 11. januar 2010.

Foto: Steve North / Scanpix/AP

Det var Miep som tok vare på Anne Franks dagbok, og som dermed ga oss både krigshistorie fra et skjulested, og et blikk inn i en ung jentes sinn.

Miep Gies var den siste overlevende av de få ikke-jødiske hjelperne til familien Frank og de fire andre personene som levde i skjul i 25 måneder i en leilighet i Amsterdam under den annen verdenskrig. Da nazistene til slutt oppdaget gjemmestedet 1. august 1944, var det Miep som fikk Annes notater i sikkerhet.

Men hun leste ikke Annes dagbok av respekt for privatlivets fred, som hun sa. Og senere var hun glad for det.

– Dersom jeg hadde kjent til innholdet, hadde jeg brent alt. Anne avslørte jo alle som hadde hjulpet den jødiske familien, siterer Guardian i dag.

Brydd av heder

Miep Gies likte ikke all hederen, alle prisene og all oppmerksomheten hun har fått gjennom årene som hjelper og litterær redningskvinne. Hun er hyllet av det israelske Holocaustmuseet, av den tyske regjeringen, av den nederlandske kongefamilien og av en rekke universiteter og utdanningsinstitusjoner.

- Det er urettferdig at slik virak skal bli meg til del. Det er mange andre som gjorde mye farligere arbeid enn meg, skrev hun i et brev til Associated Press like før hun fylte 100.

Anne Frank-utstilling

Anne Franks dagbok har reist verden rundt på utstilling. Den rører og inspirerer stadig nye generasjoner.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Ingen helt

Inntil for ikke lenge siden reiste Miep fortsatt rundt og fortalte sin historie til nederlandske skolebarn.

– Jeg er ikke noen helt, pleide hun å si. Man trenger ikke være helt for å gjøre sin plikt overfor mennesker i nød. Se på meg! Jeg var bare en alminnelig husmor og sekretær i Otto Franks forretning.

Miep var egentlig født Hermine Santroushitz i Wien i Østerrike i 1909, men reiste til Amsterdam i 1922 på grunn av matvaremangel i hjemlandet. Det var vertsfamilien som ga henne kallenavnet Miep.

Sammen med sin nederlandske mann, Jan Gies, og fire andre, sørget hun altså for at familien Frank opprettholdt livet i skjul i to år.

Forsøkte å bestikke nazistene

Da den jødiske familien ble oppdaget og arrestert, forsøkte ekteparet Gies å kjøpe dem fri med bestikkelser, men uten resultat.

Anne Frank døde 15 år gammel i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen i mars 1945, bare to uker før frigjøringen.

Mandag denne uken døde altså Miep Gies etter kort tids sykdom.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.