Hopp til innhold

- Elevene må gjøre jobben i matte

Janna hadde mistet all motivasjon for matematikk, men så dukket Ingvill Stedøy-Johansens opp med nye metoder. I nettmøte etter 2. episode på NRK1, kan du stille spørsmål til elev Janna Riise, og mattelæreren fra "Klasse 10B"

Ingvill og Janna

Nettmøte med Ingvill Stedøy-Johansen og Janna Riise fra 'Klasse 10B'

Foto: Strix/Montasje NRK / NRK

I Nettmøte etter 2. episode av "Klasse 10B" mandag 11.1 kl. 20.15, svarer Ingvill Stedøy-Johansen, mattelærer og Janna Riise på spørsmål fra seerne.

Mattematikkpedagog Ingvill Stedøy-Johansen møter en 10. klasse der svært mange sliter med matematikkoppgavene. Hun må begynne fra grunnen av med både tallforståelse og brøkforståelse, for å gi klasse 10B en ny start.

- Lærerne må tørre å legge pensumkravene til side og i stedet undervise hver enkelt elev på det nivået han eller hun befinner seg på, men det er elevene som må gjøre jobben, sier Stedøy-Johansen.

Matte = vanskelig?

- Jeg forsto ingenting av matten, fordi jeg falt av allerede i 7. klasse. Fortsatt sliter jeg med det faget, fordi jeg hadde så mye å ta igjen, men jeg har blitt bedre, sier Janna Riise.

I 2. episode av "Klasse 10B" går Janna løs på det faget hun helt har mistet motivasjonen i. Klarer Ingvill å motivere henne?

"Klasse 10B", er en norsk dokumentarserie i åtte episoder. Ni pedagoger, kjent for å være dyktige, går inn i en svak klasse. De underviser i et halvt år, for å gjøre klassen til en av landets beste til eksamen på 10. trinn.


Glem Pytagoras!

- Mange av elevene hadde mye å ta igjen, men jeg tror vi har gjort dem bedre rustet til å møte kravene som finnes i videregående skole, sier Ingvill Stedøy-Johansen.

Ingvill Stedøy-Johansen har arbeidet i årevis med å vekke entusiasmen for matematikkfaget hos elever, studenter og lærere. Hun mener at selv veldig svake elever kan løftes, gitt at lærerne er gode og elevene motiverte.

- Det nytter ikke å lære ungdomskoleelever iPytagoras-setninger og 2. gradsligninger hvis de ikke kan den lille gangetabellen. Da må jeg gå mye lenger tilbake, kanskje starte med problemstillinger fra 3.,4.,5.-klasse-pensum, og legge bort læreboka, sier hun.

Kjenn på tallet

I klasserommet hadde Stedøy-Johansen skapet fullt av såkaldt konkretiseringsmateriale, dvs, brøksirkler, ting du kan holde i hendene, plastbrikker og andre gjenstander som gjør oppgavene konkrete.

- Matematiske begreper er abstrakte, og da trenger vi ofte halvabstrakte hjelpemidler - jeg sier til elevene at de ikke skal ha dårlig samvittighet for å bruke dem, sier Stedøy Johansen.

Matematikklæreren fra seriern "Klasse 10B" legger også vekt på å vente med å regne med brøk til elevene har fått forståelse for hva brøk er. Hun forteller at mange elever faller av i matematikkfaget allerede i 3. klasse på barneskolen. Det er akkurat på dette tidspunktet matten begynner å ta i bruk symboler i større grad og begrepene blir mer abstrakte. Derfor er det viktig å legge et godt grunnlag i tallfølelse.

Fra "Klasse 10b" 1
Foto: Strix Television / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.