Hopp til innhold

- Lærerne er viktigst for elevenes motivasjon

Professor i pedagogikk mener det er lærerne og ikke TV-kameraene som gir elevene ny motivasjon i "Klasse 10B". Tillitsvalgt i undervisningsforbundet er uenig.

"Klasse 10B" 2
Foto: Strix / NRK

Thomas Dybdahl

Thomas Nordahl, professor i pedagogikk, Høyskolen i Hedmark

- At elevene får TV-kameraer rettet mot seg, øker bare motivasjonen en liten stund. Vi kaller det prosjekteffekt, og har erfaring med dette fra alle typer prosjekter i skolen, sier Thomas Nordahl.

Thomas Nordahl, professor i pedagogikk ved Høyskolen i Hedmark, er uenig med Geir Dybdal, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Dybdahl mener TV-kameraene spiller en stor rolle, og at situasjonen er kunstig.

TV-kameraene motiverer

- Det eneste som mangler her er utstemming av den svakeste eleven, så hadde du hatt en fullstendig reality-produksjon, sier Dybdahl til NRK.

I en kronikk i VG 8.1.2010 uttrykker Geir Dybdahl seg kritisk til at dokumentarseriene, som den aktuelle "Klasse 10B" på NRK, gir lærerne eneansvaret for om elevene lykkes eller ikke på skolen.

Dybdahl mener at det faktum at elevene får oppmerksomhet fra en medieaktør, blir filmet og forberedt på at serien blir sendt i riksdekkende TV, kan spille en stor rolle for motivasjonen deres.

"Klasse 10B" er en av flere serier på norske TV-kanaler som skifter ut skolens lærere med et "super"-team med spesielle kvalifikasjoner, for å se hva dette gjør med elevenes prestasjoner og lærelyst.

Gjennom et halvt år har film-teamet fra Strix Television fulgt elevene på skolen og hjemme. Men, det er langt fra hver dag og hver time.

Læreren viktigere enn foreldrene

- Læreren er den mest avgjørende for elevenes prestasjoner, det viser både nasjonal og internasjonal forskning. Det denne serien viser, er at har har lærerne kvaliteter som gir innflytelse på elevenes situasjon og læringsutbytte, sier Nordhal.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.