Hopp til innhold

Dronningen av klesskift

Michelle Obama har blitt et stilikon. Moteinteresserte har ventet på henne siden Jackie Kennedy forlot Det hvite hus.

Michelle Obama

Michelle Obama forlater det hvite hus, på vei til Oslo.

Foto: Jewel Samad / Scanpix/AFP
Michelle Obama

Michelle Obama ankommer Norge i lilla.

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Michelle Obama

Michelle Obama signerer Nobelinstituttets gjestebok.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix/AFP
Michelle Obama i gull

Michelle Obama matcher sin manns gullmedalje

Foto: Lise Åserud / Scanpix
Michelle og Barack Obama på balkongen på Grand Hotel

Michelle og Barack Obama hilser fakkeltoget på Grand Hotel.

Foto: Chris Helgren / Scanpix/Reuters

I dag morges landet det amerikanske presidentparet på norsk jord.

Da paret forlot Maryland i USA i går, var Michelle Obama kledd i sorte bukser og sort jakke, med et rødt skjerf i halsen.

Det var tydeligvis gårsdagen, i dag morges strålte hun i en lilla kåpe med matchende skjerf og snertne lilla hansker. Buksene var byttet ut med en kjole. Ettersom paret ble hentet rett utenfor flytrappen, hadde presidentfruen valgt et par sølvfargede stiletthæler!

Signerte Nobelinstituttets gjestebok

Parets første punkt på det offisielle programmet, var et besøk på Nobelsinstituttet, hvor paret signerte instituttets gjestebok Her avslørte Michelle en sort kjole med trekvart arm og en enkel blomsterbrosje på venstre skulder. Sølvskoene var fortsatt på plass.

Mens Barack Obama møtte statsminister Jens Stoltenberg, besøkte Michelle Obama statsministerfrue Ingrid Schulerud i statsministerboligen i Oslo sentrum.

Matchets sin manns gullmedalje

Etter en kort pause, møtte paret kongen og dronningen samt kronprinsparet til audiens på slottet. Mens dronningen var ikledd en rød drakt og kronprinsesse Mette-Marit i en hvit kåpe, stilte Michelle i gull. Den sorte kjolen var byttet ut med en kåpe i gullfarge med et matchende sjal til.

På beina var hun gått fra sølv til gull, som seg hør og bør for en førstedame. Barack Obama selv, i likhet med kongen og kronprinsen, stilte i svart dress.

Klokken 13 møttes statsoverhodene igjen til utdelingsseremonien i Oslo rådhus. Under seremonien som sendes direkte av store internasjonale nettverk som CNN og BBC, hadde presidentfruen kastet kåpen og funnet fram sitt signaturplagg – kardiganen.

Bankett på Grand Hotel

Etter utdelingsseremonien i rådhuset hadde presidentparet ingen offisielle oppdrag før presidenten som årets Nobelprisvinner, skulle hilse fakkeltoget som gikk gjennom Oslo sentrum før det endte opp foran Stortinget og Grand Hotel.

Med seg ut på balkongen som var sikret med skuddsikkert glass, hadde Barack Obama med seg Michelle som hadde byttet til nå en lys kåpe.

Under kjolen hadde hun på seg en lys, fotsid kjole med perler. Og da presidentfruen løftet på kjolen, kunne man igjen skimte et par sølvfargete stiletthæler.

Forventninger til førstedamens klesstil

Det har vært knyttet store forventninger til fru Obamas klesstil. At Michelle Obama har innflytelse på kvinners klesvalg har hun allerede vist. Da hun stilte opp i tv-showet «The View» i juni, ikledd en kjole fra en av de store kjedebutikkene, ble kjolen utsolgt i alle butikker i løpet av 24 timer.

Den nye Jackie?

I 2006 kåret magasinet Essence, som retter seg mot afroamerikanske kvinner, Michelle til en av verdens 25 mest inspirerende kvinner.

Da Michelle og Barack Obama for et år siden ble vist rundt i sitt nye hjem sa utenriks- medarbeider og tidligere USA-korrespondent Joar Hoel Larsen at hun har alle forutsetninger for å bli et ikon, som når ut til alle sfærer av det amerikanske samfunnet.

– Pen, elegant, velutdannet, veltalende, glamorøs. Slik hun framstår vil hun bli en utfordrer til minnet av Jackie Kennedy.

Ifølge Hoel Larsen stod Jackie for glamour, samtidig som hun tok seg av familien.

– Kennedy-familien var på et vis amerikanernes kongehus, og Obama-familien kan få en liknende rolle, sa Hoel Larsen.

Michelle Obama, kong Harald, Barck Obama og Torbjørn Jagland

Michelle Obama avsluttet kvelden på norsk jord på Nobelbanketten i fotsid, lys kjole med stropper. Dermed fikk presidentfruen vist fram sine veltrente armer.

Foto: Susan Walsh / Scanpix/AP

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3