Hopp til innhold

Banebrytende funn i Stillehavet

Arkeologer har funnet 80 skjeletter på øyriket Vanuatu i Stillehavet. Gravfunnet er det største og eldste i området noensinne.

Skjelett funnet i øyriket Vanuatu
Foto: Mads Ravn

Arkeolog i Stavanger Mads Ravn har fått være med på det banebrytende funnet på øyriket som ligger et par tusen kilometer øst for Australia. I gamle korallrev nede ved kysten har forskere funnet gravene etter de første menneskene som kom til øyene.

– Disse øyene var helt ubebodd for 3000 år siden. De var rett og slett de første menneskene som kom til øyene, forteller Ravn og viser på et fotografi hvordan gruppene med folk kom seilende.

Fant nåla i høystakken

Ravn, som er forskningsleder ved Arkeologisk Museum i Stavanger, har deltatt i utgravingsprosjektet i det sørlige Stillehavet sammen sammen med australske universitetsmiljøer og lokale historikere. Han kaller funnet både unikt og sensasjonelt.

Ikke bare er det den eldste, men også den største gravplassen som noensinne er funnet i området.

– Det er den største fordi vi til nå har identifisert 80 individer. På en måte har vi funnet nålen i høystakken.

Funn av keramikk var det første steget på veien for å finne skjelettene i øyriket Vanuatu

Keramikkfunn viste veien til skjelettene på Vanuatu.

Foto: Mads Ravn

Mangler hode

Stillehavsfarene kom til Vanuatu i kano, trolig fra Filippinene for 3000 år siden. Et særtrekk er at 59 skjeletter mangler hode, forteller Ravn.

– Det har ikke vært viktig å ha med hodet i graven. Man har nok ment at sjelen satt i hodet, og derfor har man stilt det ut i huset. Det er det også historiske eksempler på i området.

På grunn av Thor Heyerdahl har Norge særlige interesser rundt forskning i Polynesia. Ifølge forskningsansvarlig ved Kon-Tiki-Museet i Oslo, Reidar Solsvik, må man tilbake til begynnelsen av 1970-tallet for å finne tilsvarende funn.

– Nå får vi mulighet til å se hvem disse menneskene var, og under hvilke forhold disse levde, mener Solsvik.

Mystisk barnemangel

Dansk-norske Ravn er med på utgravingene på grunn av sine kontakter og sin nordiske ekspertise i digitalisering. Arbeidet med utgravingene fortsetter fram til 2012.

– Når du har mange, kan du sammenligne hvem som var syke og hvem som ikke var syke. Hva er normaltilstanden? Hvor gamle var barna da de døde? Hvorfor er det ikke så mange barn? Det er veldig mystisk, vi har ikke funnet så mange barn, forteller Ravn.

Han sier likevel at skjelettene viser mennesker som på mange måter ikke var så ulike oss.

- På andre måter var de utrolig forskjellige.

- Det er dette vi har lett etter de siste femti årene - fra vi fant det første stykket keramikk, til Thor Heyerdahl foretok sine første seilaser, og til vi i dag har funnet menneskene, sier arkeolog Ravn.

Vanuatu

De første menneskene på Vanuata kom med båt for 3000 år siden.

Foto: Mads Ravn

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober