Hopp til innhold

Får ærespris oppkalt etter seg

Torsdag deles Wenche Foss' ærespris ut for første gang.

Wenche Foss
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Hovedpersonen selv er svært overrasket over å få en ærespris oppkalt etter seg.

– Det kom som julekvelden på kjerringa på meg altså, forteller Foss.

Den folkekjære divaen har både fått mange priser og delt ut mange priser, men ikke i sitt eget navn.

– De som nu sitter i juryen, Ellen Horn, redaktøren i Se og Hør og ordfører Fabian Stang, får litt å gjøre etter at jeg er borte. Det er ikke en engangsforeteelse, det skal gjøres hvert år etter at jeg er borte, og jeg må si at det frydet meg ganske meget, sier Foss til NRK.

Prisen skal i fremtiden deles ut på Foss sin bursdag. Hun håper å kunne oppleve å dele ut æresprisen flere ganger.

– Jeg må leve et par år til, for jeg har allerede begynt å tenke på hvem jeg kunne tenke meg å gi prisen til neste år, sier Foss som fyller år førstkommende lørdag.

Herregud, jeg blir 92. Jeg fatter det ikke, jeg.

Wenche Foss / NRK

– Høythengende pris

Ellen Horn

I JURYEN: Ellen Horn

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det er Se og Hør som har innstiftet prisen og de har ifølge Fabian Stang, forpliktet seg for å stå for prispengene i minst fem år.

Prisen på 100.000 kroner skal hvert år deles ut til en person eller organisasjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede og engasjement. Ifølge jurymedlem Ellen Horn henger prisen svært høyt.

– Hun står for det ypperste kunstneriske, og hun står for hjertevarme og engasjement. Hun er helt enestående, så det å få den prisen må være en stor, stor heder.

Foss på sin side er litt mer nøktern.

– Folk må jo si «jøss, enda et intervju med Wenche Foss» - jeg sier de må jo bli trøtt av Wenche Foss. Men samtidig er det noe nytt jeg har å by på av og til.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)