Hopp til innhold

Oxford-universitet tar navn etter Harry Potter

Nå er det fullt mulig for britiske college-studenter å si at de er en del av Harry Potters Gryffindor.

Harry Potter.
Foto: Murray Close / AP

Studentene på Magdalen College ved Oxford University i England besluttet nemlig på søndag å endre navnet på førsteklassingenes fellesrom til Gryffindor, eller Griffing, som det heter i den norske oversettelsen.

Det er første gang på over 550 år at det skjer en navneendring på den tradisjonsrike skolen, skriver Telegraph .

Les også: «Harry Potter» tatt for hasjrøyking

– Like verdier

Gryffindor er navnet på tårnet der Harry Potter og vennene hans bor når de er på Hogwarts, og regnes blant de gode trollmennene og heksene som det mest ærefulle tårnet å tilhøre.

– Magdalen College står for verdiene mot, dristighet, kraft og ridderlighet, akkurat som Gryffinfdor gjør i Harry Potter-bøkene, sier student Zoe Tyndall (21) til den britiske avisen Telegraph.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hogwarts

Trollmannsskolen Hogwarts slik Universal Studios ser den for seg.

Foto: Universal Studios / Scanpix/AP

Nå håper studentene at tre andre college ved Oxford,Christ Church, St Hughs og Merton, skal følge etter, og gi sine fellesrom navn etter Slytherin (Smygard), Hufflepuff (Håsblås) og Ravenclaw (Ravnklo).

Les også: Harry Potter-parken snart ferdig

Bøkene om Harry Potter er solgt i over 400 millioner eksemplarer verden over, og også filmene har vært en stor suksess. Den siste boken i universet vil bli delt over to filmer, hvorav den første har premiere neste sommer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.