Hopp til innhold

Krever 25 millioner av Seierstad

Bokhandleren fra Kabul er tilbake i Norge. I dag behandler Høyesterett om det er afghansk lov som skal gjelde i erstatningssaken mot Åsne Seierstad.

bokhandleren fra kabul

Bokhandleren fra Kabul, Shah Muhammad Rais

Foto: Thomas Bjørnflaten, Bjørnflaten, Thomas

– Norske dommere må sette seg inn i Sharialovgivningen, om afghansk lov skal følges, sier Seierstads advokat, Thomas Horn til NRK.

Kona fremmer krav

Allerede i 2003 møttes partene for å se om det var mulig å komme frem til et forlik. Det var umulig for partene å bli enige.

Nå møtes altså partene i Høyesterett.

– Alle mennesker i hele verden har samme menneskerettigheter, samme rett. Dette gjelder både Seierstad og Rais. Og så blir det opp til Høyesterett å avgjøre hvilket lands rettsregler som skal legges til grunn, sier Per Danielsen, som representerer Suraia Rais, kona til bokhandleren Shah Muhammad Rais. Det er hun som fremmer kravet etter utgivelsen av boka «Bokhandleren i Kabul» i 2002.

Suraia Rais er den eneste av familiemedlemmene som for lov til å oppholde seg i Norge. Hun har de siste tre årene bodd på et asylmottak i Vestby i Akershus. Derfor har hun fått overdratt kravene til seg fra de andre familiemedlemmene.

Les også: Åsne Seierstad saksøkes

Krever 25 millioner

Dett er den tredje rettsrunden om det er norsk eller afghansk lov som skal gjelde i erstatningssaken mot Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm. Familien Rais krever opp til 25 millioner kroner i erstatning etter utgivelsen av Åsne Seierstads bok, som familien hevder har satt dem i livsfare.

Shah Muhammad Rais og Per Danielsen

Shah Muhammad Rais og Per Danielsen

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

– Hun har i sin bok avslørt og skrevet om ting som er sant, som går på forhold jeg ikke vil gå inn på i detalj. Det kan føre til blodhevn og at medlemmer i familien Rais står i fare for å bli drept, sier Danielsen.

Seierstad har tidligere forsøkt å legge saken død ved å tilby seg å inngå et forlik med bokhandleren, noe Shah Muhammad Rais har avvist. Han er fornøyd med at Høyesterett nå skal vurdere om afghansk lov skal gjelde, noe som i tilfelle åpner for et vesentlig større erstatningsbeløp enn om saken går for norsk rett. Likevel avviser Rais at pengene er det viktigste.

– Pengene er ikke viktig for oss, det som er viktig er at det norske samfunnet forstår vår situasjon og hvilke problemer Åsne Seierstad har skapt for meg og min familie ved å skrive denne boken, sier Rais.

Åsne Seierstad

Åsne Seierstad

Foto: Kyrre Lien / Scanpix
- Vil være oppsiktsvekkende

Selv bor han fortsatt i Kabul, mens flere av hans nærmeste familiemedlemmer bor i henholdsvis Canada og Norge. Shah Muhammad Rais er klar på at han vil forfølge saken mot Åsne Seierstad så lenge det er nødvendig.

– Det er som å være på et fly, vi kan ikke stoppe.

I dag starter altså Høyesterett arbeidet med å avgjøre hvilket lands rettspraksis det er som skal følges. Dersom retten avviser kravet fra familien Rais, vil saken om erstatningskravet gå i tingretten etter norske rettsprinsipper. I motsatt fall, vil det bli opp til en norsk rett å tolke den afghanske lovgivingen, noe forfatter og journalist Åsne Seierstad neppe tror vil skje.

– Det er oppsiktsvekkende dersom Høyesterett skulle komme til å dømme at dette, som tross alt er en ytringsfrihetssak, skal dømmes etter afghansk lov når vi vet hva som skjer i Afghanistan, spesielt på ytringsfrihetsfronten, sier Seierstad til NRK.

Norsk rett og Sharia

Åsne Seierstads advokat Thomas Horn, vil ikke si om han mener det er sannsynlig at Høyesterett konkluderer med at afghansk lov skal følges. Men han mener dette i så fall vil by på ekstraordinære utfordringer for de norske dommerne.

– Da blir konsekvensen at en norsk rett må sette seg inn i hvilke standard som gjelder for ytringsfriheten og grensen mellom privatlivets fred og ytringsfriheten i Afghanistan. Og da må man også, noe som er et sentralt poeng for oss, sette seg inn i islamsk rett, som er viktig i afghanske rettstradisjoner.

– Såkalt Sharialovgivning?

– Ja, det vil si en afghansk forståelse av Sharialovgivningen. Sharia er jo et generelt begrep på islamsk rett, avslutter Thomas Horn.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)