Hopp til innhold

Blogger spilte esel, kom i fengsel

To bloggere er fengslet for å drive gjøn med myndighetene i Aserbadsjans innkjøp av tyske esler.

De aserbadsjanske bloggerne Adnan Hajizade (26) og Emil Milli (30) er dømt til fengsel i to år for pøbelstreker og oppvigleri i forbindelse med et basketak på en kafé.

Selv mener de den egentlige årsaken til dommen er deres kritikk av statens innkjøp av to tyske esler for over 220 000 kroner stykket, skriver Politiken og en rekke andre medier.

I en video (se ovenfor) de har publisert på Youtube raljerer de over eselkjøpet og kaller inn til en pressekonferanse for å «hylle» statens innkjøp av esler og hvordan dette høyner intelligensnivået i regimet.

I hovedrollen finner vi eselet «Heinz », spilt av Emil Milli, som legger ut om hvor godt det er å være esel i Aserbadsjan og at hans spesielle egenskaper veier opp prisen.

Videoen oppfattes visstnok som spesielt fornærmende fordi esel brukes som skjellsord og representerer overlegen dumhet i Aserbadsjan og det øvrig Kaukasus.

– Hvitvasking av oljepenger

Adnan Hajizadehs far uttaler til CNN at handelen uten tvil dreier seg om hvitvasking av oljepenger.

Organisasjonen Reportere uten grenser, EU, USA og en rekke organisasjoner har fordømt arrestasjonen og mener det ikke var en rettferdig rettsak.

Det aserbadsjanske regimet er kjent for å slå ned på kritiske røster. Tidligere i år fikk journalisten Malahat Nasibova Raftoprisen for sin kamp for det frie ord i landet.

Både hun og familien trakasseres av myndighetene, som legger hindringer i veien for frie medier. Kritiske journalister risikerer fengsel og kan bli utsatt for en rekke overgrep.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober