Hopp til innhold

Telenor må ikke sperre piratadgang

Film- og musikkbransjen fikk ikke medhold i kravet om at Telenor må stenge tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay.

Pirate bay
Foto: TBC

I ettermiddag falt dommen i saken som mer enn 20 internasjonale og norske film- og plateselskaper anla mot telegiganten.

Blant annet Universal, Sony og Fox stod bak søksmålet, som krevde at Telenor aktivt skulle blokkere tilgangen til fildelingsnettsiden The Pirate Bay for sine internettkunder.

Tingretten i Asker og Bærum avviste i dag begjæringen. Begge parter må selv betale sine saksomkostninger.

Ikke rettstridig

I dommen skriver retten at den er enig med saksøkerne om at de bør kunne kreve at krenkelser mot deres rettigheter hindres eller stanses. Dette bør gjelde både de som utfører krenkelsene direkte eller de som medvirker til slike krenkelser, ifølge tingretten.

Retten mener at Telenor, gjennom å tilby nødvendig infrastruktur og nødvendig tjeneste for å overføre datatrafikk for at rettighetskrenkelsen kan finne sted, fysisk medvirker til krenkelsene.

Men samtidig finner retten ikke at Telenors medvirkning er rettstridig, fordi Telenor handler på samme måte uansett om deres tjeneste brukes til lovlig eller ulovlig formål.

Misfornøyd

– Retten sier at det var god grunn for rettighetshaverne til å reise sak. Saken har ifølge retten, reist viktige prinsippielle spørsmål og den har derfor vært i tvil om resultatet. Dette understrekes ved at Telenor ikke får dekket sine saksomkostninger, sier Marte Thorsby i IFPI, en pressemelding .

– Denne dommen innebærer at rettighetshaverne er rettsløse og rettens uttalelse bekrefter dette, sier Cato Strøm, direktør i TONO, i samme melding.

– Retten levner ingen tvil om rettighetshavernes behov for å få stanset krenkelsene og hevder det er nødvendig å finne en løsning for å møte dette behovet. Det henvises i dommen til den pågående lovgivningsprosess i Kulturdepartementet. Dette må lovgiver nå ta tak i, fortsetter Strøm.

Glede i Telenor

– Vi er selvsagt svært glade for at Tingretten har kommet til samme konklusjon som oss, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge, i en pressemelding fra Telenor.

Han legger til at «Telenor mener det viktigste for å opprettholde et sunt inntektsgrunnlag i platebransjen og andre, vil være ved å bli bedre på å utvikle forretningsmodeller og tjenester som gjør bruk av The Pirate Bay og tilsvarende mindre attraktivt».

– Det er samtidig viktig for oss å være klare på at dette ikke er en sak for eller mot opphavsrett, men hvorvidt det er fornuftig at internettleverandører skal ha en sensurrolle over innhold på Internett, sier Kårhus videre.

Prinsipielle spørsmål

Også Eirik Solheim i NRK Beta er positiv til rettens avgjørelse. Han mener det er problematisk å forsøke og løse ulike brudd på opphavsretten på nett i rettsalen.

– Jeg synes ikke den tilnærmingen i forhold til å regulere nettet, er riktig. Det ville medført veldig mange andre store prinsipielle spørsmål hvis en nettleverandør plutselig skulle sensurere et spesifikt nettsted, sier Eirik Solheim i NRK Beta.

Tidligere dommer

I august var The Pirate Bay nede i knapt et døgn etter at tingretten i Stockholm krevde at den svenske nettleverandøren Black Internet måtte slutte å levere trafikk til nettsiden. I løpet av 24 timer var nettstedet flyttet til nye servere, og i drift igjen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.