Hopp til innhold

Fingeravtrykk avslørte da Vinci-kunst

Et hittil ukjent kunstverk av Leonardo da Vinci ble oppdaget etter at et fingeravtrykk ble funnet gjennom multispektral analyse.

AP Photo/Alessandro Vezzosi - Museo Ideale Leonardo Da Vinci, HO
Foto: (AP Photo/Alessandro Vezzosi - Museo Ideale Leonardo Da Vinci, HO) / Scanpix

I 1998 ble et selvportrett i kritt, penn og blekk solgt på en auksjon på auksjonshuset Christie's i New York. Det 33 x 24 cm store bildet ble i katalogen beskrevet som "tysk skole, tidlig 1800-tall", og ble solgt for i underkant av 110 000 kroner, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter .

Drøyt ti år senere er flere kunsteksperter enige om at det man hittil har trodd har vært et selvportrett er et verk av Leonardo da Vinci, og verdt nærmere 100 millioner pund, ifølge bransjebladet Gazette .

Avslørt av fingeravtrykk

Portrettet har gjennomgått en rekke undersøkelser. En av dem viser at bildet er laget en gang mellom 1440-1650 (da Vinci levde fra 1452-1519) og studier av kunstnerens teknikk viser stilistiske paralleller til Leonardos andre verk.

Det mest oppsiktsvekkende beviset er likevel et fragment av et fingeravtrykk.

Peter Paul Biro, kriminalteknisk kunsteekspert, har utviklet en teknikk basert på fingeravtrykk for å fastslå om bildet er ekte eller ikke. I følge Biro matcher fingeravtrykket som er funnet på selvportrettet et annet fingeravtrykk på Leonardos "St. Jerome" i Vatikanet.

”La Bella Principessa”

Martin Kemp, prosfessor i kunstvitenskap ved Universitetet i Oxford, er overbevist om at bildet er et ekte da Vinci, og har nylig skrevet bok om funnet. Professoren har identifisert jenta på bildet som ”La Bella Principessa” – Bianca Sforza, datter av Ludovico Sforza, hertug av Milano (1452-1508), og hans elskerinna Bernardina de Corradis, skriver Dagens Nyheter.

I 1998 ble portrettet kjøpt av Kate Ganz som i 2007 solgte det videre til Peter Silverman for omtrent samme sum. Ganz trodde portrettet var "laget av en tysk kunstner som hadde studert i Italia" og at det "bygget på malerier gjort av Leonardo da Vinci". Da Silverman så portrettet tenkte han straks på Leonardo da Vinci.

- Hjertet mitt begynte å slå en million ganger i minuttet. Jeg trodde øyeblikkelig at dette kunne være en florentinsk kunstner. Ideen om Leonardo kom til meg på et blunk, forteller han.

Portrettet kan ses på utstillingen "And There Was Light: The Masters of the Renaissance Seen in a New Light" på Eriksbergshallen i Göteborg i mars neste år.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober