Hopp til innhold

Frankrike returnerer steinstøtter

Frankrike vil returnere fem stjålne steinstøtter til Egypt, sier Frankrikes kulturminister fredag.

Frankrike returnerer steinstøtter til Egypt
Foto: pierre Verdy / Scanpix/AFP

Tidligere denne uken brøt Egypt alle bånd med det kjente museet Louvre i Paris. Egyptiske myndigheter begrunnet bruddet med at museet visste at de fem steinstøtter var stjålet da de kjøpte dem i 1980.

Nå har en fransk kommisjon enstemmig avgjort at de fem støttene, som er tatt fra en grav i Kongenes dal i Luxor, skal leveres tilbake.

God tro

Frederic Mitterrand støtter den arresterte filmskaperen Roman Polanski

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand

Foto: Loic Venance / Scanpix/AFP

Kommisjonen ble nedsatt av den franske kulturministeren, Frederic Mitterrand, som åpnet for at fortidsminnene kunne bli returnert dersom det viste seg at de var blitt stjålet.

Ifølge ministeren ble det først i 2008 reist tvil om støttenes opprinnelse, da man oppdagen en grav hvor støttene tilsynelatene kunne komme fra. Mitterrand har tidligere hevdet at støttene ble ervervet i god tro.

Det egyptiske bruddet med Louvre ville i første omgang påvirke felles konferanser, men også arbeid som museet utfører på gravstedet Saqqara, sør for den egyptiske hovedstaden.

– Kairo vil nå gjenopprette båndene med Louvre, så snart Frankrike har oppfylt løftet om å levere tilbake støttene, sier Egypts sjefsarkeolog, Zahi Hawass til nyhetsbyrået AFP, fredag.

Økende press

Det var han som tidligere denne uken kom med nyheten om at Egypt brøt med det franske museet. At kravet fra Hawass kom kort tid etter at landets kulturminister tapte kampen om vervet som øverste leder for UNESCO, ble av flere sett på som en «takk for sist» til franske myndigheter.

Men ifølge Hawass, skal dette ikke være tilfellet. Egypt skal allerede i januar i år ha bedt om at steinstøttene returneres. Landet har de siste årene økt presset for å få tilbake antikke egyptiske kunstgjenstander som er stilt ut i en rekke av verdens fremste museer.

Den egyptiske dronning Nefertiti

Nefertiti

Foto: OLIVER LANG / AFP

I 2007 returnerte franske myndigheter hårrestene til den egyptiske faraoen Ramses II, som en franskmann skal ha forsøkt å selge på internett. Ifølge mannen hadde han arvet håret etter sin far som hadde deltatt i vitenskapelige undersøkelser av faraoens mumie 30 år tidligere.

Hendelsen førte til et egyptisk forbud mot å la utenlandske forskere få undersøke kongelige mumier.

Et av de mest kjente kulturminnene som Egypt krever tilbake, er bysten av den legendariske dronning Nefertiti som står på museum i den tyske hovedstaden Berlin.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.