Hopp til innhold

- Toby Keith ingen fredsdue

Nobelkonserten er for provinsiell når den velger countryartisten Toby Keith til å opptre, mener musikkjournalist.

Toby Keith
Foto: Jeff Christensen / Scanpix/AP

– At han er en fredsdue, er litt vanskelig å se for seg, når han har levert fra seg sanger som for eksempel «Courtesy of The Red, White & Blue», sier musikkjournalist Tom Skjeklesæther om den omstridte, amerikanske artisten.

– Tupp i ræva

I låten som kom ut rett etter angrepet på World Trade Center 11. september 2001, synger Toby Keith blant annet at «du vil angre på at du la deg ut med USA, for vi vil gi deg et tupp i ræva», ifølge Dagsavisen .

Tom Skjeklesæther

Tom Skjeklesæther

Foto: Rainer Prang / NRK

Skjeklesæther mener Nobelkonserten bør holde seg for god til å velge artister utifra kommersielle interesser.

– Jeg synes det argumentet med at det viktigste er å nå utover hele verden, hvor man er villige til å svelge hva som helst for å oppnå akkurat det, viser at den riktige beskrivelsen av konserten er provinsiell.

Med det mener Skjeklesæther at arrangørene ikke forstår at Nobels fredspris er et så sterkt begrep for mange mennesker over hele verden, at de ikke hadde hatt problemer med å se at konserten er en refleksjon av prisen.

Konservative artister

Låten «Courtesy of The Red, White & Blue», som Skjeklesæther betegner som sjåvinistisk, ble en hit i USA, men førte også til at amerikansk venstreside anklaget artisten for å støtte den senere invasjonen av Irak. Keith støttet gjenvalget av president Bush i 2004, men under fjorårets valgkamp valgte han å støtte Obama.

– De fleste artistene som deltar i Nobelkonserten står jo for en helt klart åpent og inkluderende profil, og de knyttes jo gjerne tett opp til Nobels fredspris. Vi må ha en betydelig bredde i presentasjonen av artister, det er ikke sånn at vi ekskluderer konservative artister, sier sekretær for Nobelkomiteen, Geir Lundestad.

Ingen helgener

Tom Skjeklesæther, tidligere programleder for «Cowboy & Indianer» på P1, intervjuet selv Toby Keith for noen uker siden. Han sier at Keith også har andre sanger på repertoaret.

Geir Lundestad

Geir Lundestad

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Han er like kjent for sanger som hyller den lokale baren, men i amerikansk sammenheng er det ingen tvil om at Keith er den countryartisten som tydeligst er representant for ganske konservative, og tildels aggressive, amerikanske holdninger.

Ingen av artistene som opptrer på Nobelkonserten er helgener, poengterer Lundestad.

– Vi må ikke glemme at Toby Keith er en kjempestor stjerne, han springer ut fra det amerikanske country&western-miljøet i sørstatene, og der er de holdningene han står for ganske typisk.

Om låten «Courtesy of The Red, White & Blue» har Lundestad bare en ting å si.

– Jeg kan garantere at han ikke kommer til å synge den på Nobelkonserten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.