Hopp til innhold

- Regjeringen svikter innvandrerne

Flere innvandrere Kulturnytt har snakket med stiller seg bak utspillet redaktøren i avisa Utrop kom med denne uka.

Majoran Vivekananthan

Redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan kalte denne uka regjeringen nyrasistisk.

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

- Når det gjelder innvandrere finnes det ingen tiltak som gjelder for at de skal kunne beholde sin identitet, sitt språk eller kultur, sier Majoran Vivekananthan, som denne uken kalte regjeringen for nyrastisitsk i avisa Utrop .

Dårlig økonomi gjør det vanskelig for innvandrerkulturen å blomstre på grasrotnivå.

Denne uka kritiserte redaktøren i avisa Utrop den rødgrønne regjeringen for ikke ha satt i verk et eneste tiltak for at innvandrere skal få beholde sitt språk eller sin kultur. Majoran Vivekananthan mener politikerne undervurderer betydningen av grasrotorganisasjoner drevet av innvandrere.

Les i Utrop: Den rødgrønne regjeringen er nyrasistisk

- Det finnes dansegrupper både for fillipinere og tamiler. I kulturmiljøet bidrar de sterkt. Dersom den norske regjeringen ikke bidrar til at disse skal kunne eksistere videre, får vi en monokulturelt samfunn, hvor en type kultur blir sett på som dominerende, sier Majoran Vivekananthan.

Ønsker å tilby mer

Meena Grover

Meena Grover

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

Hvert år arrangerer organisasjonen Camalini sin lokale Mela-festival på Årvoll Gård, der folk kan oppleve mat, musikk og dans fra ulike kulturer.

- Dette er et vellykket program. I 2007 hadde vi rundt 1000 besøkende, i år kom omtrent 3000 stykker, sier Meena Grover, som er leder for den indiske organisasjonen.

Utenom den årlige festivalen, driver Camalini både leksehjelp, morsmålundervisning og kurs i yoga, musikk og dans. Takket være mange timers frivillig innsats, og begrensede bidrag fra kommunen, klarer foreningen å opprettholde aktivitetstilbudet sitt, men Meena Grover skulle ønske de kunne tilby mer.

- Vi ønsker å kunne invitere folk fra forskjellige land for å vise oss mer om. Vi kan ikke nok om dette. Vi kom hit for 20- 25 år siden, men kulturen er konstant i endring. Vi ønsker oss folk fra andre land, som kan vise oss hva som foregår nå, sier Grover til NRK Kulturnytt.

Mange frivillige

Sampeace Brown

Sampeace Brown

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

Artisten Sampeace Brown leder organisasjonen African Musicians Union in Norway, AMUN, som organiserer over 200 musikere med forskjellige nasjonaliteter bosatt i Norge. Foreningen arrangerer blant annet konserter og driver egne promoprosjekter for artistene. Brown forteller at mye av arbeidet gjøres på frivillig basis.

- Vi har ingen ting til overs til drift. Du kan si vi jobber fra egen lomme. vi har ikke kontor en gang, alt arbeide vi gjør er idealistisk basert, sier Brown.

Tidligere i sommer arrangerte AMUN en egen musikkfestival i Oslo med en rekke forskjellige artister og danseensembler. De står også bak utgivelsen av to samle-CD-er med flere norsk-afrikanske artister. Nå håper de å få utgitt en tredje samle-CD, dersom de klarer å skaffe nok penger-

- Vi har gitt ut Volum 1 og Volum 2. Nå sikter vi mot Volum 3 og håper vi får midler til å drive prosjektet.

Både Sampeace Brown og Meena Grover etterlyser en mer permanent økonomisk støtte til sine organisasjoner. De tror mangelfull informasjon og et tungrodd byråkrati gjør at mange innvandrere rett og slett gir opp å søke støtte.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.