Hopp til innhold

Max Manus reiser til Hollywood

Den norske Oscar-komiteen har i år utpekt «Max Manus» til å være årets norske kandidat for beste utenlandske film.

Max Manus
Foto: Erik Aavatsmark/Filmkameratene

Når Oscar-statuettene deles ut i Los Angeles søndag 7. mars 2010, skjer det for 82. gang. Nominasjonene offentliggjøres den 2. februar 2010.

Tidligere har grunnleggeren av Sony Pictures Classics, Michael Barker, sagt at filmen kan gjøre det stort i USA.

Best sett siden 1975

Spillefilmen «Max Manus», i regi av Espen Sandberg og Joachim Rønning, er historien om motstandskjemperen ved samme navn og de menneskene han omga seg med i Oslo-gjengen.

«Max Manus» har fått en svært god mottakelse både av publikum og kritikere etter premieren 19. desember 2008. Med sitt millionbesøk er dette den mest sette norske filmen på kino siden 1975, skriver Norsk Filminstitutt i en pressemelding.

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning

Foto: Foto/Copyright: Filmkameratene AS

Komiteen mener «Max Manus» ikke bare forteller om en historisk viktig tid for Norge, men at den også har et universelt tema som berører alle nasjoner som har unge menn og kvinner i krig. «Max Manus» er produsert av Filmkameratene ved John M. Jacobsen og Sveinung Golimo. John M. Jacobsen er også produsent for Nils Gaups «Veiviseren» som ble Oscar-nominert i 1987.

Max Manus i utlandet

«Max Manus» er allerede solgt til over 30 land, inklusive store territorier som Kina, Japan, Tyskland, Frankrike og Russland. Etter vellykkede visninger på filmfestivalen i Toronto, har det kommet inn flere tilbud fra amerikanske distributører.

Filmen deltar også på filmfestivalen i Hamptons og skal vises på Scandinavia House i New York i løpet av oktober. Som et ledd i den tyske lanseringen, vises Max Manus i disse dager på filmfestivalen i Hamburg, og skal i november til den nordiske filmfestivalen i Lübeck.

Max Manus konkurrerer med over 40 andre europeiske filmer om den europeiske filmprisen som deles ut i Tyskland i desember. Filmen vil også meldes på til Golden Globe, prisen som deles ut av utenlandske filmkritikere basert i Los Angeles.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.