Hopp til innhold

Stor interesse for Bergmans løsøre

Torsdag ble filmregissøren Ingmar Bergmans løsøre auksjonert bort i Stockholm. Prisene var det ingenting å si på.

Ingmar Bergman
Foto: JONAS EKSTROMER / AFP

Ingmar Bergmans sprellemann, gitt i gave fra barnebarnet Ola

DYR DJEVEL

Foto: Bukowskis Auktioner

Hvor mye ville du betalt for en sprellemann i papp?

Prisen på sprellemannen Ola gav sin bestefar Ingmar Bergman i sommergave, kom på hele 29.000 svenske kroner da denne gikk under hammeren på aksjonshuset Bukowskis torsdag. Utropsprisen var mellom 300-400 svenske kroner.

Eget ønsket

Sprellemannen var en av 339 gjenstander etter den svenske filmregissøren som ble auksjonert bort i tråd med Bergmans egne ønsker.

– Dette er mitt bestemte ønske, og får ikke gjøres til gjenstand for noen form for diskusjon eller noe sett av følelsesmessig rabalder, uttrykte Bergman i sitt testament.

Blant gjenstandene som selges, er flere servise, bestikk, stoler, bord og et gulvur. Bilder, brev, filmpriser og skrivebordet fra Fårö, hvor han skrev sine fleste manus, skal få nye eiere. Andre, kanskje mer kuriøse gjenstander, er stamtavlen til hunden Teddybjörn, en kikkert og et hørselsvern.

Ukjente verdier

Ifølge auksjonshuset var det i forkant av auksjonen vanskelig å fastsette en pris på gjenstandene fordi markedsverdien kan være lav, mens affeksjonsverdien for mange ville kunne være høy.

Edvard Munchs litografi av "August Strindberg" fra 1896 var tidligere i Ingmar Bergmans eie

AUGUST STRINDBERG sett gjennom Edvard Munchs øyne.

Foto: Bukowskis Auktioner

En tremodell av Dramaten, som viser Bergman sittende på sin favorittplass i Stockholmsteater, gikk for hele 1.025.000 svenske kroner. To bilder bilde av Bergman og den russiske komponisten Igor Stravinskij, trolig tatt i anledning en operapremiere i Stockholm i 1961, gikk for henholdsvis 26.000 og 27.000 svenske kroner.

En av gjenstandene som eksperter antok ville være mest ettertraktet, var et litografi av den svenske dramatikeren August Strindberg, signert Edvard Munch. Trykket gikk til slutt for 540.000 svenske kroner.

Ifølge svenske medier skal interessen før auksjonen ha vært rekordstor. Inntektene fra auksjonen skal gå til Bergmans familie.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP