Hopp til innhold

Vil beskytte kundene mot ny lov

Sveriges største internettleverandør vil lagre så få personopplysninger om kundene som mulig. Slik vil de beskytte kundene mot Ipred-loven.

telia logo
Foto: Mark Earthy / SCANPIX

Loven om Ipred (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) gjør at film- og plateselskap kan kreve at internettleverandører må levere ut personopplysninger om personer som mistenkes for å laste ned opphavsrettsbeskyttede verk.

Kan få ut personopplysninger

Selskapene har lenge hatt anledning til å skaffe seg IP-adressene til fildelere og de som laster ned ulovlig, men med Ipred-loven kan de nå via domstolene få koblet IP-adressen til personopplysninger.

Den ulovlige nedlastingen av musikk og film skal ha gått ned med 30 prosent etter at loven trådte i kraft tidligere i år. Men nedlastingen har senere økt igjen. Flere nettleverandører lover kundene anonyme IP-adresser, og nå vil også de store leverandørene hindre at personoppysninger blir utlevert.

LES: Anonymitet aukar nedlastinga

Den svenske internettleverandøren Telia vil beskytte kundene sine mot Ipred-loven. De sier de vil lagre så få opplysninger som mulig om kundene sine på grunn av loven.

Fildeling av musikk

Mange fildelere bruker Piratebay til å spre filmer og musikk ulovlig.

Foto: Skjermdump

Vanskeligere for politiet

- Det kan gjøre det vanskeligere for politi og aktoratet til å avsløre barneporno og økonomisk kriminalitiet, men det er prisen man må betale for å beskytte kundenes integritet, sier jurist Patrik Hiselius i Telia til svenske P3 Nyheter .

Telia skal gjennomgå rutinene for hva de lagrer og hvordan de lagrer kundenes personopplysninger.

- Jo kortere tid vi lagrer personopplysninger, jo vanskeligere blir det for rettsvesenet. Det er ikke bra, men vi lagrer med tanke på kundenes behov, det er der vår prioritet ligger, sier Hiselius.

I Norge har ikke nettleverandørene noe plikt til å levere ut personopplysninger knyttet til IP-adresser til film- og musikkselskapene.

LES OGSÅ: Nedlastings-jakt forbudt i Norge

Kortere lagringstid

For tiden pågår en rettssak i Sverige der Antipiratbyrån, som består av filmprodusenter og -distributører, prøver å få ut navnet på en av Telias kunder ved hjelp av Ipred-loven. Tingretten har forbudt Telia å slette kundeinformasjon. Derfor forsøker Telia nå å finne en måte å lagre så få opplysninger som mulig for at det ikke skal skje igjen.

LES: Navnejakt på nettpirater

- Vi ser på muligheten for å forkorte tiden vi lagrer informasjon, og samtidig opprettholde sikkerhet, kvalitet og kapasitet på nettet, sier Patrik Hiselius.

Flere andre operatører har etter krav fra kundene allerede gjort endringer og kortet ned tiden de lagrer personopplysninger.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.