Hopp til innhold

207 000 lastet ned disse

Frisk og syrlig valgvake ble seierherre på nett.

Radioresepsjonen

«Radioresepsjonen»er vinnerne på nett. Hele 207 000 lastet ned programmet i forrige uke.

Foto: NRK

«Radioresepsjonen» med brødrene Sagen og Bjarte Tjøstheim hadde årets friskeste valgvake, og de hadde også gode lyttertall på selve dagen. Gjennom NRKs podkast-tjeneste var hele 207 000 inne for å laste ned mp3-filene av ukas klipp (OBS! krever en rss-leser).

Les mer på Radioresepsjonens hjemmesider

- 207 000? Å fy fader, det er friskt ja, sier resepsjonist Steinar Sagen.

Sendingen ble fulgt live av rundt 70 000, og sendingene har vanligvis mellom 80 000 og 100 000 lyttere. Men nå kommer nettet i tillegg.

- Hvorfor er dere så store på nett?

- Vi gjør jo som alle andre i NRK med podcasting, men vi fokuserte veldig på det i begynnelsen. Vi fortalte folk at de skulle laste ned, og at de kunne eie sendingen om de gadd, og nå har det kommet flere og flere mobiler med direkte rssfeed-lesere, og selvfølgelig flere iPhoner, sier han.

- Som nikotin

Radioresepsjonens valgvake-uke har en soleklar førsteplass på NRKs oversikt, og programmet er lastet ned sju ganger så mye som nummer to på lista, P2s Verdt å vite, som er hentet ned rundt 30 000 ganger.

- Jeg synes jo det er interessant å se at vi er så mye større enn det som er på andreplass når de også har det samme tilbudet, og er et kvalitetsprogram. Det er gøy fordi det var vi som begynte med det da vi begynte med Radioresepsjonen.

- Vi får tilbakemeldinger på at folk er blitt avhengige av å laste ned, at de hører det på kvelden når de har gått glipp av det på dagen. Det er litt nikotinaktig for folk, sier Sagen.

5000 av «dine» klipp i basen

Men det er ikke bare Radioresepsjonen du kan finne i NRKs arkiver. Det ligger til enhver tid rundt 5000 klipp i NRKs klipparkiv, det er alt fra de siste nyhetssendingene, via humor og dokumentar, til det svært smale riksdekkende diktprogrammet «Diktafon».

Det er hele spekteret av NRKs produksjon som ligger tilgjengelig, helt uten restriksjoner på bruken. Mesteparten finnes i iTunes, men også på NRKs egne nettsider.

- Det handler om å dele, og om å gi ut det innholdet folket er deleier i. Det er ikke rettighetsbelagt, så det du tar ned er ditt til odel og eie. Det som har vært viktig for oss er at folk skal ha muligheten til å høre eller se på det når og hvor de vil, på alle plattformer, sier Marianne Skille, ansvarlig for podkasttjenesten i NRK.

Det er foreløpig noen restriksjoner på hvor lenge stoffet blir liggende ute. Radiostoff som inneholder musikk ligger tilgjengelig i fire uker, mens TV-stoff kan lastes ned i opptil seks måneder.

Her får du hele podkast-arkivet til NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober