Hopp til innhold

To millioner i bot for valglekkasje

Over to millioner kroner kan det koste norske medier å publisere valgdagsmålinger før klokken 21 i kveld.

Aviser
Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

For første gang overvåker Medietilsynet mediene på valgdagen, for å se at de ikke lekker valgdagsprognoser og meningsmålinger.

Millionbot

Gudbrand Guthus som er ansvarlig for Meditilsynets valgovervåking, forteller til NRK at de på valgdagen saumfarer de mest sentrale aktørene innen norsk radio, tv, internett og aviser for å kontrollsjekke.

For dem som lekker valgdagsmålinger er prisen høy. Medietilsynet kan ilegge foretak som bryter forbudet et overtredelsesgebyr på inntil to millioner kroner.

Ny oppgave

Det er første gang denne jobben faller på Medietilsynet. Stortinget bestemte i mai i år at Medietilsynet var bedre egnet som medieovervåker enn Kommunaldepartementet som hadde denne rollen før.

– Vi er vant med på å følge med på det som skjer i media, vant til å føre tilsyn og å håndheve. Dette er et annet formål enn det vi normalt har, så man kan si at det er motforestillinger mot at vi skal gjøre dette, men det er en oppgave som vi har fått og som Stortinget vil at vi skal gjøre, sier Guthus.

Stemmekonvolutt
Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Skal ikke påvirke

Forbud mot å offentliggjøre valgprognoser og -resultat gjelder fra natt til søndag frem til mandag kveld klokka 21.

Begrunnelsen er at mediene ikke skal være med på å påvirke velgerne når avstemmingen foregår og at det skal være rolige og verdige forhold under avstemmingen.

Mediene har lov til å offentligjøre meningsmålinger som er foretatt senest lørdag, på søndag og mandag. Det som ikke er tillatt er å komme med valgmålinger som er foretatt på valgdagene søndag og mandag.

Politisk innhold, som debatter, er fortsatt lov å offentliggjøre, selv om mange mediebedrifter oppfordrer redaksjonene til å dempe de politiske utspillene.

– Ja, vi ser ikke på det i det hele tatt. Det er ikke noe forbud mot det i valgloven, slik at det er fritt opp til den enkelte redaksjon hvordan de vil gjøre det, sier Guthus.

Gjelder også privatpersoner

Forbudet mot å offentliggjøre valgdagprognoser gjelder alle norske foretak, samt privatpersoner. Likevel er det bare foretak som kan bli bøtelagt for overtredelser, forklarer Guthus.

Han tror ikke Medietilsynet vil finne lovbrytere når de gjennomgår norsk media på valgdagen.

– Vi har en beredskap som gjør at vi kan ta noen dersom det er overtredelser, men vi mener at dette forbudet er såpass godt kjent at vi tror ikke vi kommer til å ta noen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)