Hopp til innhold

Stadig mer kjønnsdelt bokverden

Stadig flere aktører i bokbransjen mener bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer best for.

Bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer for, mener stadig flere aktører i bokbransjen
Foto: Michèle Constantini / 6PA/MAXPPP

Signe Thoresen og biblioteksjef Mariann Schjeide

ÅLESUND: Avdelingsleder Signe Thoresen og bibliotekssjef Mariann Schjeide.

Foto: Aina Rødal / NRK

I Ålesund har biblioteket gått til det skritt å sette fram fotball-, bil- og fiskebøker i en egen avdeling kalt «Mest for menn».

– Det som er intensjonen vår, er at vi skal dele opp samlingen litt, forteller avdelingsleder Signe Thoresen som bedyrer at avdelingen er åpen for for alle.

Likevel har ikke reaksjonene uteblitt.

Nytt kvinneforlag

Manneavdelingen i Ålesund får full støtte av Christine Leborg i nystartede Silke Forlag, som mandag ble lanserte som Norges første forlag beregnet kun for kvinner.

– Vi satser på å underholde og å opplyse kvinner. Vi våger da å si at kvinner leser flest bøker, snakker om og er levende opptatt av bøker.

Ifølge Leborg er det fortsatt mannsdominans i forlagsbransjen, noe hun tror kan bidra til å presse folk til å lese tunge titler som noen har vurdert som de mest prestisjefylte.

– Det er like viktig å komme i gang og lese gode romaner som er lette å få grep på, mener Leborg.

- Relativt sett leser menn mer fagliteratur, derfor tror vi denne klubben vil tiltrekke seg flere menn, sier Knut Gørvell, direktør for Bokklubben Fakta

Tradisjonelle mannlige kategorier

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen vet at det i dag, kommersielt sett, er gunstig å tenke i nisjer.

– Men i det øyeblikket man tenker på menn og kvinner som separate nisjer, så synes jeg det er høyst problematisk.

Det er kvinnene som kommer best ut av en slik nisjedeling, forteller Lorentzen.

– Man har lært at også kommersielt er kvinner moderne, og derfor gir man et veldig bredt tilbud til kvinner. Det ser man i en rekke sammenhenger, at kvinner får et mye større kvalitetstilbud. Men når man skal tenke menn, da tenker man på helt tradisjonelle såkalte mannlige kategorier; spenning, action, jakt og fiske.

  • Les flere saker fra NRK Kulturnytt her .

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober