Hopp til innhold

Forvirring rundt straffenivå

Folk flest aner ikke om de blir straffet for å laste ned filer ulovlig på nettet.

Illustrasjonsbilde: Fildeling
Foto: Colourbox.no

I en ny meningsmåling svarer en tredel av de spurte at de er tilfreds med dagens straffenivå på ulovlig fildeling

Bjarne Buset
Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

- Jeg tror først og fremst det betyr at folk ikke vet hvilket straffenivå som finnes Bjarne Buset i oppropet «Dele, ikke stjele».

Ingen straffereaksjon

Det har i praksis ikke vært noen straffereaksjon på ulovlig fildeling i Norge, sier Bjarne Buseth. Han tror altså at folk svarer i hytt og vær når det gjelder spørsmål om å dele blant annet musikk og bilder på nettet.

I en ny meningsmåling - bestilt av NRK - sier en trettifire prosent av de spurte at de er fornøyde med straffenivået.

Poet, tekstforfatter og arkitekt Torgeir Rebolledo Pederesen innrømmer at han er blant dem som er forvirret.

- Jeg har ikke så stor detaljkunnskap om det selv. Det viktigste for meg er prinsippet her, at det er definert som ulovlig å stjele andres åndsverk!

- Innsatsen må intensiveres

Trond Giske
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Og det er nettopp det som er Bjarne Bustad og oppropet «Dele ikke stjele», sitt mål, å få politikerne til å snakke høyt og tydelig om fildeling

- Vi gjerne vite hva de kan tenke seg å gjøre. I Norge gjøres det ikke noe som helst for å hånheve opphavsretten i øyeblikket, sier Buset til NRK Kulturnytt.

Kanskje er også en tredjedel av politikerne fornøyde med dagens straffenivå, få partier snakker i alle fall tydelig om fildelingspolitikk i valgkampen. Kulturminister Trond Giske sa i Kulturnytt i går at innsatsen mot ulovlig nedlasting må intensiveres.

- Det betyr for eksempel at vi må gjøre som svensken; når du har store opplastere som Pirate Bay, må det bli gått etter som et lovbrudd, sier Giske.

Men det er ikke Bjarne Buset og de 2000 sympatisørene hans fornøyde med. For fildeling skjer også i det små i de tusen hjem. Ikke bare av giganter som Pirate Bay.

Jeg tror denne situasjonen er veldig forvirrende for folk nå og det er veldig uklart hva som er lov og ikke lov.

Bjarne Buset

- Akkurat nå er vi i et døvann i Norge, som politikerne må se til å få oss ut av så fort som mulig. Jeg tror denne situasjonen er veldig forvirrende for folk nå og det er veldig uklart hva som er lov og ikke lov.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP