Hopp til innhold

Kulturpolitikk med Wow-faktor

SV har nærmest gitt opp å markere seg tydelig i kulturpolitikken, og lever godt med det - forutsatt at Trond Giske styrer kulturen i en retning SV kan akseptere.

Knut Hoem
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Når markeringene først kommer, så kommer de gjerne i forbindelse med skolepolitikken, som sammen med miljø er det området SVere brenner mest for.

Til grunn for SVs skolepolitikk ligger tanken om at den gamle puggeskolen er utdatert og at hele mennesket må tas i bruk i løpet av en stadig mer omfattende skolehverdag. Her kommer de estetiske fagene inn og skal bidra til å skape kreative samfunnsborgere, som har den idérikdom og fleksiblitet som det moderne samfunnet etterspør.

SVere leser ikke lenger Marx og Engels når de skal skal skaffe seg et teoretisk fundament for praktisk politikk, om de noen gang har gjort det. Dagens ideologiske ledestjerne heter Anne Bamford, hun er professor, og kvinnen bak Unesco-rapporten "Wow-faktoren" fra 2004.

SVere leser ikke lenger Marx og Engels når de skal skal skaffe seg et teoretisk fundament for praktisk politikk, om de noen gang har gjort det.

Knut Hoem

Rapporten som baserer seg på såkalte "case-studies" fra 35 land, slår fast at kompetent undervisning i estetiske fag bidrar til økt selvtillit, mindre fravær og økte skrive- og leseferdigheter blant barn.

Den virkelige Wow-faktoren i rapporten består i at den forutsetter at kunst og kultur i skolen består i at elevene ikke bare skal lære seg å spille tuba eller å være klatremus i Hakkebakkeskogen. De estetiske fagene skal i tillegg prege selve måten læreren underviser på. Den kreative læreren skal vekke den kreative eleven.

Problemet så langt har vært at norsk skole har hatt en akutt mangel på kompetente lærere innen estetiske fag. Dette kan, igjen i følge rapporten til Bamford, ha direkte negative konsekvenser, fordi barn og unge da kan få ødelagt sin kreativitet og selvtillit.

I denne situasjonen er det SV nå ønsker å åpen skoleportene for kunstnere og kulturarbeidere gjennom den kulturelle skolesekken, og ikke minst gjennom å legge kulturskolen inn i elevenes skolehverdag gjennom skolefritidsordningen.

Hvis SV klarer å få gjennomslag for dette, vil dette bety en liten revolusjon på flere områder.

Knut Hoem

Hvis SV klarer å få gjennomslag for dette, vil dette bety en liten revolusjon på flere områder. For det første vil ikke lenger lærerne være enerådende som undervisningspersonell på norske skoler. For det andre vil det føre til at kulturarbeidere som ifølge en levekårsundersøkelse fra Telemarksforskning ligger håpløst etter i lønnsutviklingen, kommer til å få en del jobbtilbud fra skoleverket framover. Den nye SV-skolen skal i bokstavelig forstand bli en kulturskole, hvis de rødgrønne får fornyet tillit i fire år til.

Les tidligere valgkommentarer av Knut Hoem:

De milde oppdragerne

Piratsosialisme 2.0

Med lokalkulturen i sentrum

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.