Hopp til innhold

Vil slå et slag for historiefaget

For å øke dannelsen hos de unge.

Ola Borten Moe (Sp)
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

I morgen avholder partiet en skolekonferanse i Trondheim, der stortingsrepresentant Ola Borten Moe tar til orde for mer historieundervisning for nettopp å øke dannelsen hos oppvoksende generasjoner.

– Jeg mener at det er for lite fokus på den rollen skolen skal ha som en dannelsesformidler og – skaper, rett og slett den gamle formålsparagrafen om å skape «gangs mennesker», sier Borten Moe som mener temaet med fordel kunne vært diskutert bredere enn det blir i dag.

Felles kulturforståelse

Borten Moe avviser at Senterpartiet tidligere har vært for utydelige på skolepolitikk. Dagens utspill kaller han godt og konstruktivt, og understreker at historiekunnskaper er viktig for en felles kulturforståelse i samfunnet.

– Historie er et svært viktig dannelsesfag, og kanskje det viktigste. Det er et fag som etter vårt skjønn kommer til å bli viktigere i tiden som kommer nettopp fordi vi – i et samfunnet som blir stadig mer sammensatt – kommer til å ha behov for felles holdepunkt og felles anker.

Skolepolitikk

Derfor vil stortingsrepresentanten i Sør-Trøndelag nå ha debatt om historiefagets betydning for barn og unges allmenndannelse. Blant deltakerne under torsdagens konferanse er blant annet initiativtaker til Dannelsesutvalget, Odd Einar Dørum, fra Venstre.

– Jeg tror det er svært interessant å diskutere skolepolitikk med en mann som Odd Einar Dørum. Vi skal ikke være redde for også å plukke inn folk som kommer fra andre partier, sier Borten Moe som mener dette kan bidra positivt.

– Og akkurat når det gjelder skolepolitikk, så opplever jeg at prioriteringene som ligger vårt partiprogram og i Venstres partiprogram ikke er veldig ulike.

Partiutspørring i Kulturnytt

Programleder Birger Kolsrud Jåsund skal i to uker framover grille politikerene i dei viktigeste kultursakene kl. 16.30 i NRK P2.

Hvilken saker mener du kulturpolitiker i Senterpartiet, Trond Lode, bør svare på?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.