Hopp til innhold

Vil gi sponsorer skattefritak

Kristelig Folkeparti vil gi bedrifter skattefritak for sponsing av kultur.

Dagrun Eriksen, nestleder i KrF
Foto: Reidar Mosland / NRK

Søndag ble De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand avsluttet. Festspillene har fått redusert statlig støtte og sliter med sponsorer.

– I år var det dessverre sånn at vi måtte ta godt av egenkapitalen vår for å levere et godt resultat, forteller daglig leder, Jon Kleveland til NRK.

Skal stimulere

Nettopp denne situasjonen er det nestleder i KrF og stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Dagrun Eriksen, håper å snu ved å stimulere bedrifter til å sponse mer.

– Vi ønsker at når næringslivet vil satse på kultur og å støtte kulturaktiviteter, så bør samfunnet stille opp og gi skattefritak for bedriftene for dette. Det tror jeg vil øke bedriftenes engasjement og mulighet til å delta i nærmiljøet og i kulturaktiviteter på en mye bedre måte, sier Eriksen.

Video nsps_upload_2009_8_24_15_33_15_2956.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hun understreker at KrF ønsker at skattefritaket skal komme i tillegg til statlige støtte.

Ikke for enhver pris

Jon Kleveland, daglig leder for De Internasjonale Kirkefestspill

Jon Kleveland, daglig leder for De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Jon Kleveland i Kirkefestspillspillene skulle gjerne hatt de ekstra sponsorkronene som KrF-forslaget kan utløse.

– Vi tror det at med sånne tiltak vil det være lettere å få tak i en del mindre sponsorer, som også er viktige for oss.

Likevel tar han ikke imot forslaget for enhver pris.

– Alle tiltak som gjør at det kommer mer penger til kultur, er positivt. Men jeg synes det er viktig å poengtere det at dette ikke må bli noe som erstatter den statlige måten å kanalisere de pengene på som er i dag, dette er nødt å være noe som er i tillegg. Er det ikke det, så tror jeg vi heller vil beholde den ordningen vi har.

Avventende

Torbjørn Urfjell, som er førstekandidat for SV i Aust-Agder, vil ikke avvise forslaget fra Krf før det er blitt fremmet i Stortinget.

- Men KrFs forslag viser at de ikke helt forstår moderne kultursponsing og vi ser det også som et tegn i den tradisjonen vi nå har sett lokalt, om at de borgerlige forsøker å dytte ansvaret for kulturfinansiering fra det offentlige over på det private, sier Urfjell.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober