Hopp til innhold

Norsk dokumentar Emmy-nominert

Den norske dokumentarfilmen «Belarusian Waltz» er nominert til den amerikanske Emmy-utdelingen for nyheter og dokumentarer.

Fra filmen «Belarusian Waltz»

Filmen fra 2007 er nominert i kategorien «Outstanding Arts and Programming». Her kjemper dokumentarfilmen mot blant andre de amerikanske nyhetsprogrammene «60 Minutes» og «ABC News 20/20».

« Belarusian Waltz » er nominert etter å ha blitt vist på den amerikanske kanalen PBS, i deres serie «P.O.V» - dokumenterer med et standpunkt.

Hater russere

Andrzej Fidyk

Regissør Andrzej Fidyk ble arrestert av KGB under sitt første besøk i Hviterussland i forbindelse med filmen.

Foto: Tor Høvik, Bergens Tidende/Yodokfilm

Filmen handler om performancekunstneren Alexander Pushkin, som med utallige offentlige stunts opponerer mot diktaturet i Hviterussland. Filmen er regissert av Andrzej Fidyk som er en av Polens fremste dokumentar filmskapere.

I et intervju med PBS, forteller Fidyk at Pushkin var en perfekt karakter for filmen.

- På den ene siden er han en helt som kjemper for frihet i Hviterussland. Han er sjarmerende og flink, men han har også noen mørke sider. Pushkin hater russere, og fornekter dermed sin egen datter, fordi moren hennes - hans tidligere kjæreste - er russisk.

Norske produsenter

«Belarusian Waltz» er produsert av Torstein Grude i det Stavanger-baserte filmselskapet Piraya Film. Filmen inngår i en rekke filmer selskapet har laget sammen Raftostiftelsen, om ytringsfrihet og menneskerettigheter. ITVS International, MG Production og Telewizja Polska har vært med og co-produsert filmen.

Torstein Grude

Produsent Torstein Grude

Foto: Torstein Grude / Yodokfilm

Produsent Grude sier til NRK at de er veldig glade for nominasjonen.

- Det er fantastisk gøy! Det er veldig viktig for oss å få oppmerksomhet rundt filmen, spesielt i USA.

Filmen er så langt bare blitt vist på fjernsyn i USA og Polen, men selskapet er i samtaler med NRK for å få vist filmen også her i Norge. Planen er at filmen også skal lanseres på dvd til høsten.

Den 30. Emmy-utdelingen for nyheter og dokumentarer går av stabelen 21. september, dagen etter Emmy-utdelingen for underholdningsprogram .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.