Hopp til innhold

- Absolutt ingen jentefilm

Tross litt klining i krokene, er «Harry Potter og Halvblodsprinsen» ingen «chick flick», ifølge James og Oliver Phelps.

James og Oliver Phelps spiller brødrene Fred og Frank Wiltersen i filmatiseringen av Harry Potter
Foto: Turi Grønbech / NRK

Tvillingene som spiller Fred og Frank Wiltersen – storebrødrene til Harry Potters beste venn, Ronny Wiltersen – kom på et kort Norgesbesøk foran førpremieren på «Harry Potter og Halvblodsprinsen» .

- Denne filmen er mørkere enn de andre filmene. «Harry Potter og Halvblodsprinsen» begynner nøyaktig der den forrige sluttet, nemlig med at Lord Voldemort er tilbake. Alle er redde, men filmen har også en romantisk undertone og mye komedie i seg, sier James Phelps, som spiller Fred.

- Skøyeraktige

Både i bøkene og filmene er nettopp tvillingene Wiltersen noen av de mer skøyeraktige figurene.

- De er fulle av liv, og ler med hverandre og tar ingenting alvorlig - bortsett fra å kjempe mot ondskapen, sier Oliver.

Det er dystre tider i den sjette filmen om trollmannen Harry Potter. Den fryktede Lord Voldemort er altså tilbake, og sammen med sine tilhengere, terroriserer han både den magiske verden og den parallelle, hvor vanlige mennesker bor.

Samtidig er det først i denne filmen at publikum blir kjente med tvillingbrødrenes humor. Midt oppi all elendigheten, starter Fred og Frank Wiltersen en morobutikk.

Frank og Fred Wiltersen i «Harry Potter og Halvblodsprinsen»

Frank og Fred Wiltersen i «Harry Potter og Halvblodsprinsen».

Foto: Fra filmen «Harry Potter og Halvblodsprinsen»

- Normalt liv

James og Oliver Phelps har levd med Harry Potter siden den aller første filmen kom i 2001. De kjenner historien om den unge trollmannen ut og inn. Men på spørsmål om hva som er hovedbudskapet i filmene er, trekker de litt på det.

- Jeg vet ikke helt, men jeg antar at det har noe med vennskap å gjøre. Ron og Hermine følger Harry i tykt og tynt, sier James, før broren følger opp.

- Ja, vennskap og det å gjøre det som er rett. Det har vært noen distraksjoner for Harry opp igjennom, og han kunne lett ha valgt å gå over på den mørke siden.

I løpet av en uke har de vært i Paris, Amsterdam, Stockholm og Madrid. Etter Oslo ventet Helsingfors. Brødrene kaller oppmerksomheten surrealistisk, men prøver ikke å legge skjul på at det hele er ganske underholdende.

- Dette er et normalt liv for oss. Vi blir ikke alltid gjenkjent, og vi lar oss uansett ikke affisere av det, sier de.

De regner likevel med at stadig flere vil kjenne dem igjen i løpet av de neste ukene. Om to uker skal det mørke håret farges rødt, når brødreparet går i gang med innspillingen til de to avsluttende filmene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober