Hopp til innhold

Navnestrid rundt MGP-arenaen

Telenor vil ikke at NRK skal innarbeide "Fornebu Arena" som navn på MGP-arenaen.

Stabæks arena på Fornebu
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Les også: MGP-finalen til Fornebu

- Vi er klare over at det er strenge sponsorregler fra EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), som gjør at NRK konsekvent kaller Telenor Arena for "Fornebu Arena" i MGP-sammenheng. Og det har vi forståelse for, sier informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum.

Det Telenor ikke liker et at NRK omtaler arenaen som "Fornebu Arena", med store bokstaver.

Atle Lessum, Informasjonssjef i Telenor.

Atle Lessum, Informasjonssjef i Telenor.

Foto: Telenor

- Det vi har problemer med er at NRK finner på et nytt egennavn. Det finnes ingen stadion som heter "Fornebu Arena". Det hadde vært bedre om NRK omtalte stadion som "arenaen på Fornebu" eller lignende, sier Lessum.

Han mener "Fornebu Arena" kan føre til en begrepsforvirring.

- Det er dumt at man referer til noe som ikke eksisterer.

Les også: Spektrum ikke overraska

- Forstår Telenor

- Jeg kan ha forståelse for at Telenor ikke liker det hvis de opplever det som at vi innarbeider et nytt navn på arenaen, sier NRKs Jon Ola Sand, prosjektleder for MGP-finalen.

Han forteller at NRK ikke har bestemt at arenaen konsekvent skal kalles "Fornebu Arena".

- Det eneste som er sikkert er at vi i ikke kan kalle den Telenor Arena i MGP-sammenheng, sier han.

Jon Ola Sand

Jon Ola Sand

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Etter at det i dag ble kjent at finalen skal arrangeres i Bærum, har lesere på NRKs nettside vært mer opptatt av arenanavnet enn arenavalget.

«Det er patetisk at NRK ikke klarer å bruke riktig navn på Telenor Arena.» kommenterer for eksempel en leser.

EBUs regelverk

På grunn av EBUs regelverk er det ikke aktuelt for NRK å kalle arenaen for Telenor Arena.

EBU krever at arenaen er fri for sponsorer i perioden MGP-arrangeres. Det gjelder også for arenaens navn.

- Vi stilte krav om at arenaen måtte være fri for sponsorer i perioden. Det er viktig at vi kan avgjøre hvilke sponsorer som skal brukes for arrangementet, uten andre kommersielle interesser inne i bildet, sier Jon Ola Sand.

Telenor-navnet ville også kunne ha kommet i konflikt med EBU sine partnere under den gigantiske tv-produksjonen.

- Skulle EBU få inn andre aktører i arrangementet som er i direkte konkurranse med Telenor, hadde dette blitt problematisk, sier Sand.

Les: NRKs MGP-sider

  • Bør Telenor frykte at "Telenor Arena"-navnet blir svekket?

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober