Hopp til innhold

- E-bøker må selges billig

Til høsten kommer nye norske bøker i digital form. Men hva er rimelig pris for en e-bok? 20 prosent mindre enn papirboken, eller halvparten så mye?

E-bok

Kindle er Amazons egen leser for e-bøker (ikke i normalt salg i Norge).

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

Bokbransjen selge e-bøkene mye billigere enn papirbøker, mener Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin.

Martin Grüner Larsen

Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin.

Foto: Martin Grüner Larsen / CC-BY-SA

Hva mener du er riktig pris på en e-bok? Si din mening under artikkelen.

Norsk e-bokmarked

Høsten 2009 får vi et digitalt bokmarked i Norge. Norske forlag skal for første gang tilby nye bøker til digital nedlasting. I november lanseres et felles digitalt boklager som 150 forlag og bokhandlere samarbeider om.

Til å begynne med vil tilbudet utgjøre bare én promille av dagens bokmarked. Men norske forlag er utålmodige. I USA har salget av nedlastbare bøker økt med over 100% på ett år. 750 millioner e-bøker ble solgt i fjor.

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson, direktør i De Norske Bokklubbene

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

- Jeg håper at fra og med i høst skal alle nyutgitte norske bøker være tilgjengelige som e-bok. Dessuten at minst 1000 tidligere utgivelser ligger klar. Om ett års tid bør 10.000 e-bøker være tilgjengelige på norsk, sier Kristenn Einarsson, direktør i De Norske Bokklubbene.

Men hva er riktig pris på en e-bok?

Kristenn Einarsson mener en digital bok bør koste rundt 20% mindre enn papirutgaven. Jørgen Klafstad, forlagsredaktør i NRK Aktivum, mener riktig pris er lavere enn som så.

- I starten bør e-bøker koste 30 prosent mindre enn vanlige bøker, kanskje bør de være enda billigere.

Dessuten mener Klafstad at bransjen bør diskutere med myndighetene for å sikre en fast pris på e-bøkene slik det er på fysiske bøker.

Jørgen Klafstad

Jørgen Klafstad, forlagsredaktør i NRK Aktivum

Kulturminister Trond Giske vil ikke ha en klar oppfatning om hva som er riktig pris på en e-bok. - Staten er i prinsippet interessert i at vil at folk skal få bøkene så billig som mulig. Samtidig må det koste så mye at forlagene vil satse på å gi ut mange bøker. Og forfatterne og de andre som har bidratt til å få bøkene ut må få betalt for jobben, mener kulturministeren.

- Umoralsk

Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin, mener prisen på e-bøker må gjenspeile at de er billigere å produsere.

- Det er umoralsk å drive med bevisst overprising.

En e-bok koster kanskje 30-50 prosent mindre å produsere enn en vanlig bok, og det må vises på prisen, sier Grüner Larsen. - Hvis forlagene samarbeider om å holde prisen kunstig høy, er det kartellvirksomhet. Men man kan også tenke seg at ett forlag setter prisen mye lavere, og dermed tjener på det.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober