Hopp til innhold

Frykter for egen identitet

Det 100 år gamle Kunstakademiet i Oslo frykter for egen identitet når de om et år flytter inn på Kunsthøyskolen.

Statens kunstakademi i Oslo
Foto: Karen Riekeles Frivik/NRK

- Man ønsker seg et eget fakultet, en identitet, og jeg tror man ønsker å bibeholde den intimiteten og nærheten som faktisk er på dette akademiet, sier Marie Buskov, student ved Kunstakademiet i Oslo.

100 år i år

Denne uken markerer kunstakademiet hundreårsjubileet med flere utstillinger. Om et år flytter studentene ved Kunstakademiet inn på Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO) sammen med opera-, teater-, design- og ballettstudenter.

Studenter og lærere ved akademiet frykter at skolen som ble grunnlagt av maleren Christian Krohg skal ende opp som en hvilken som helst studieretning ved høyskolen.

Christian Krohg i det gamle Kunstakademiet i Oslo

Christian Krohg i kunstakademiet.

Foto: NRK

I fjor høst brøt studentutvalget ved akademiet dialogen med ledelsen ved KHiO da de ikke ble hørt på det gjentatte kravet om et selvstendig fakultet.

- Jeg synes det er tragisk at de først slår det sammen med dans og teater og alt mulig, og lager en institusjon som ikke har karakter, egenart og tradisjon, men blir noe som på en måte er administrativt og politisk bestemt, og som ikke har noe faglig begrunnelse, sier tidligere student og kunstner, Mari Slåttelid.

Hun mener at det ikke bare er tittelen på studiet, kunstakademiet, som endres når akademiet flytter inn i felles lokaler på høyskolen.

- De fleste store byer har et kunstakademi, jeg skjønner ikke at de ødelegger noe som fungerer.

Rektor ikke bekymret

Rektor ved KHiO Cecilie Broch er ikke bekymret for at kunstakademiet skal miste sin status.

- Jeg har selvfølgelig forståelse for at man kan miste identitet. Men jeg tror ikke at det nødvendigvis er riktig at man vil gjøre det. Det er jo i stor grad opp til miljøet selv å beholde sin identitet som akademi, sier hun til NRK.

Hun avviser akademiet vil bli svakere av å ikke ha en egen bygning.

- Det kan ikke være geografi som betinger følelsen av egenverdi og identitet, sier hun, men slår samtidig fast at det gamle navnet «Statens kunstakademi» ikke bli hentet fram igjen.

Stian Grøgård, akademiets representant i styret ved KHiO, mener at det er en reell fare for at de beste studentene og lærerne vil søke seg andre steder.

- De vil ikke ha noen annenrangs utdannelse. De vil gå på et kunstakademi som ligner på de kunstakademiene de for så vidt kunne søkt seg til i København eller Amsterdam.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.