Hopp til innhold

På signingsferd i New York

To av Norges fremste tegneserieskapere var på plass da tegneseriefestivalen Mocca Art Festival gikk av stabelen i New York.

Lise Myhre og Nemi på tegneseriefestival i New York
Foto: Randi H. Svendsen / NRK

Festivalkoordinator Barrie Addelberg er strålende fornøyd med at det er et marked for både Lise Myhre og John Arne «Jason» Sæterøy i USA.

- Jeg synes historiene deres er lette å forstå, tegningene er nydelige og de er veldig talentfulle.

- Hvert nye land er kjempestas. Det er utrolig gøy å være i New York og gå inn i en tegneseriebutikk og finne Nemi der, forteller Lise Myhre til NRK.

Myhre har tegnet Nemi siden 1997, som nå er kommet ut i 11 land. I løpet av året skal Nemi også lanseres i to nye land.

- Jeg har hele tiden tenkt at Nemi er en veldig norsk serie, men for eksempel nå skal Nemi ut i Bulgaria og vi har fått beskjed fra utgiverne der om at de synes hun er veldig typisk deres land igjen da. Det er tydeligvis noe som er universelt ved figuren.

Opsjon på filmmanus

John Arne «Jason» Sæterøy er for tiden på en boksigneringsturne i USA. Så langt har han gitt ut hele 13 bøker på andre siden av Atlanteren. Nå har noen kjøpt opsjon på å skrive et filmmanus på boka «Jeg drepte Hitler».

- Man vet jo aldri med film. Det er ikke noe jeg venter på, det får bli en positiv overraskelse hvis det skulle bli noe av, forteller Sæterøy beskjedent til NRK.

John Arne «Jason» Sæterøy

John Arne «Jason» Sæterøy, her ved en annen anledning.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Han sier han ikke har noen god forklaring på hvorfor seriene hans er blitt så populære.

- Av en eller annen grunn virker det som om de er interessert i mine serier, at kanskje er noe litt eksotisk ved det, noe melankolsk og skandinavisk kanskje?

En av de som elsker Sæterøys arbeid er Jody Lehup, en av redaktørene i Marvel, et av verdens største tegneserieforlag. Han har gitt nordmannen det prestisjefulle oppdraget med å tegne sin egen Spidermannen.

- Jeg elsker arbeidet hans, han er en briljant tegneseriemaker, og det var en spesiell opplevelse å jobbe med Jason, sier Lehup til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.