Hopp til innhold

Saksøker svensk forlag

Den amerikanske forfatteren J. D. Salinger går til søksmål for å stanse en ”oppfølger” av hans egen klassiker «The Catcher in the Rye».

J. D. Salinger fotografert i 1951
Foto: AP

I sommer lanserer det svenske forlaget Windup bird publishing boken «60 Years Later: Coming Through the Rye». Boken er skrevet av en svensk-amerikansk forfatter under pseudonymet John David California, melder SVT Kulturnyheterna .

- Ren og skjær kopiering

Romanen som er dedisert til nettopp J. D. Salinger, handler om en 76 år gammel mann som kaller seg Mr. C og som våkner opp på en aldershjem i New York.

I søksmålet som er levert i New York, kaller Salingers advokater boken for "ren og skjær kopiering", skriver BBC .

Salingers egen «The Catcher in the Rye» fra 1951, handler om den 17 år gamle Holden Caulfield som reiser til New York etter å stukket fra kostskolen han går på. Boken er blitt en av de mest innflytelsesrike, amerikanske bøkene i moderne tid.

- Finnes likhetstrekk

Til NRK sier forlagssjef Fredrik Colting sier at mange, både bloggere og presse, har sett likheter mellom deres bok og J.D. Salingers, og at det er disse som kaller førstnevnte en oppfølger.

- Det kan jo ikke vi som forlag si, offisielt. Det får være opp til hver leser, sier han til NRK.

I mai uttalte han til magasinet Svensk Bokhandel at boken er en frittstående oppfølger, men til NRK vil han ikke innrømme mer enn at det er mange likhetstrekk, og sier at det er fantasien som setter grenser.

Den nå 90 år gamle Salinger som har ikke utgitt noe siden 1965, har tidligere nektet å lage en filmversjon av boken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.