Hopp til innhold

- Når alle snakker og ingen lytter er kulturen død

Det mener forfatteren Andrew Keen, som har skrevet boken "The Cult of the Amateur".

Logoen til YouTube
Foto: HO / AFP

- Mange har absolutt ingenting å si. De kunne ha tilbrakt resten av livet med å legge ut klipp på internett, og de ville fortsatt kjedet folk til døde, sier Keen, som nylig var i Bergen i anledning Nordiske Mediedager.

VIDEO: Andrew Keen's foredrag på Nordiske Mediedager

Forfatteren er sterkt uenig med dem som hyller internett som et demokratisk verktøy, som skaper en bredere offentlig debatt.

- Jeg mener vi lever i en tid som karakteriseres av digital narsissisme. Vi er besatt av ideen om å eksponere oss selv på nettet.

- Et kulturelt spørsmål

Keen mener det blir å snu ting på hodet å si at det er teknologien som er årsaken til eksponeringen.

- Årsaken er ikke teknologisk, den er kulturell. Det er vi mennesker som er internett. Teknologien er et speil av oss selv, sier han.

- Alle snakker, ingen lytter

De siste ti årene har publiseringsverktøyene blitt enkle og tilgjengelige for folk flest. Alle med et videokamera kan legge seg selv ut på YouTube, og på Twitter kan alle operere som sitt eget lille mediehus.

- Når alle snakker og ingen lytter er kulturen død, sier Keen.

Han mener amatøridealet også har smittet over til de profesjonelle mediene.

- I dag ser vi at amatørene tar over i underholdnings- og mediebransjen. TV-programmer med kjendiser som gjør ting de ikke er flinke til, er de mest populære. Amatørfotografier og leserkommentarer blir brukt av de store mediene, og vi henter kunnskapen vår fra Wikipedia.

Keen er ikke redd for å bli oppfattet som elitistisk for å mene at internettamatørene roter til kulturen.

- Jeg mener ordet elitist har mistet sin mening. Nå er det en fornærmelse, nesten som facist, sier han.

- Men du kan godt si at jeg er elitist i den forstand at jeg trivdes best i det gamle systemet, hvor det var ettertraktet å være platesjef eller journalist. Det tiltrakk de beste folka til jobbene. Akkurat som at jeg vil at en pilot skal fly flyet mitt, og at en lege skal behandle meg når jeg er syk, så vil jeg at profesjonelle mediefolk skal styre mediene.

- Internett er dialog

- Jeg synes Keen er så aggressiv og lite konstruktiv i sin kritikk at han overhodet ikke treffer det målet han prøver å nå, sier journalist og blogger, Heidi Nordby Lunde.

Lunde, eller "VamPus", som er navnet på bloggen hennes, mener folk på internett lytter til hverandres meninger.

- Internett for meg er først og fremst dialog, sier hun.

- Enten jeg er på Twitter eller blogger så forventer jeg at folk jeg kjenner og folk jeg ikke kjenner leser, kommenterer og nyanserer.

Lunde, som i tillegg til å blogge jobber i ABC Nyheter og TV-kanalen FEM, mener at millionene av klipp som ligger på YouTube ikke ødelegger.

- På samme måte som at jeg ikke har TV hjemme fordi jeg synes det var så mye tull på norsk TV, så kan jeg jo fint velge ut hva jeg vil se på YouTube selv, sier hun.

- Og det er ikke slik at de tradisjonelle mediene har enerett på kvalitet. Hvis du går inn på VG Nett så ser du at mye handler om trenig, kropp og hvem som har de fineste puppene i verden, der også.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober