Hopp til innhold

Ny verden for norsk film

Ny avtale skal løfte flere norske filmer til et internasjonalt nivå.

Bastøy

Fra filmen 'Bastøy'.

Foto: Agnete Brun

- Norge er i ferd med å vedta en konvensjon som vil bety en åpning mot det internasjonale markedet, forklarer leder i Norsk filminstitutt, Nina Refseth.

Nina Refseth

Fornøyd: Nina Refseth

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Konvensjonen heter "Den europeiske konvensjon om samproduksjon om film", og gjør det enklere for filmprodusenter å motta filmfinansiering fra andre medlemsland.

- Dette gir norske produsenter helt nye muligheter, sier en forrnøyd Refseth til NRK.

Konvensjonen er til nå undertegnet av 39 land, og nå blir Norge nummer 40.

Alt som mangler er en underskrift fra kulturminister Trond Giske, og den vil trolig komme allerede før sommeren, opplyser Kultur- og kirkedepartementet, til NRK.

Trond Giske

Skal signere: Trond Giske

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Norsk filmfond og Norsk filminstitutt har jobbet i flere år for å få igjennom dette ønsket.

- Det blir lettere for norske filmer å samprodusere med andre land, og det blir lettere for andre land å samproduser med Norge, sier Nina Refseth.

Hvis en norsk film for eksempel skal produsere ti prosent av filmen i Tyskland, kan de motta ti prosent av støtten fra Tyskland, forklarer hun.

Ved siden av de økonomiske fordelene tror Refseth avtalen også vil heve nivået fordi man oftere jobber i et internasjonalt miljø, og da må man holde seg på et internasjonalt nivå.

Eksempelet "Bastøy"

Et eksempel på en norsk filmproduksjon, som utnytter at Norge nå vedtar filmkonvensjonen, er "Bastøy".

- Ti prosent av filmen, skal finansieres av franske midler, forteller produsent, Karin Julsrud.

- Disse pengene hadde vi ikke fått dersom franskmennene ikke hadde vært overbeviste om at Norge tiltrer denne konvnesjonen, før vi begynner å filme i Frankrike, forklarer hun.

Bastøy har et budsjett på 48 millioner kroner, og har mottatt 16 millioner i norsk støtte.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.