Hopp til innhold

- Striden vil styrke Fritt Ord

Redaktør mener at Fritt Ords pristildeling til Nina Karin Monsen på sikt vil styrke organisasjonens posisjon i samfunnet.

Nina Karin Monsen
Foto: Johanna Hundvin Almelid

I dag tildeles Fritt Ords pris for 2009 til filosof og forfatter Nina Karin Monsen. Tildelingen har skapt en voldsom offentlig debatt.

LES: Kim Friele returnerer Fritt Ord-pris

Før utdelingen vil en politisk uavhengig aksjonsgruppe som føler seg trakassert av hennes meninger, utttrykke sin motstand utenfor.

LES: Protesterer mot Fritt Ord tirsdag

- Dette skal bli en markering av kjærligheten, med fine kunstneriske innslag. Vi skal holde appeller om hva vi mener ytringsfriheten dreier seg om. Vi vil vise fram de ytringene Monsen får prisen for, sier Karen Pinholt, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

En protestgruppe på Facebook har fått over 10.000 medlemmer. En støttegruppe for Monsen hadde tirsdag nærmere 1000 medlemmer.

- På tide med debatt

- Nina Karin Monsen er en steil og kantete person, hun kan være ubehagelig i innhold og svært spissformulert i form, men slike meninger og stemmer trenger vi også i samfunnet, sier Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten.

Video nsps_upload_2009_5_5_10_58_59_4639.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Monsen har en funksjon i norsk offentlighet, sier Knut Olav Åmås, som blir intervjuet av Erik Wold i Morgennytt.

Han støtter tildelingen, men er samtidig glad for at så mange mobiliserer mot Fritt Ord. Han håper at det vil kunne stimulere flere i norsk kulturliv og akademia til å være mindre feige overfor organisasjonen.

Åmås tror uansett at striden vil styrke Fritt Ords posisjon i samfunnet.

- En slik ytringsfrihetspris er en slags infrastruktur i et samfunn. Det er ikke å belønne meninger og hylle standpunkt, dette er å peke på verdien av at noe blir sagt og synlig.

Han mener Fritt Ord har framhevet nettopp Monsens rolle og funksjon som debattant, og samfunnet må tåle såpass.

- Jeg synes de har tenkt prinsippielt, men det var sannelig på tide at en utdeling fra Fritt Ord vakte noe debatt, sier Åmås til NRK.

SE OGSÅ: - Vi er uenige med Nina Karin Monsen

- Får ikke prisen for sine meninger

Åmås sitt synspunkt støttes av samfunnsredaktør i Morgenbladet, Frank M. Rossavik, som også støtter pristildelingen.

Styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted.

Francis Sejersted

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Det som er viktig er at Monsen har kommet med en del viktige og relevante innvendiger mot ekteskapsloven som etter min mening ble kjørt gjennom altfor fort. Jeg tror også at Fritt Ord tjener på denne tildelingen, og på at de våger å være reelt kontroversielle i sine tildelinger, sa han i mandagens Redaksjon En .

I samme debatt presiserte Fritt Ords styreleder, Francis Sejersted, at Monsen ikke får prisen for sine meninger.

- Hun får prisen for sin uredde bruk av det frie ord i norsk offentlighet, og ikke bare i den siste fasen i forbindelse med ekteskapsloven, nei, for 40 års bruk av det frie ord i norsk offentlighet, sa Sejersted.

- Ingen ytrepris

Det argumentet er ikke godt nok for Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet.

- Fritt Ord kan ikke si at de gir henne prisen fordi hun tør å ytre seg, det er ikke en ytrepris, det er en ytringsfrihetspris og det skal bidra til at ytringsfriheten skal bli brukt på en bra, saklig og ordentlig måte, og det kan man knapt si at Nina Karin Monsen har gjort de siste årene, sier Simonsen til NRK.

- Jeg synes ikke en ytringsfrihetspris kan gis til hvem som helst bare for å være politisk ukorrekte.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)