Hopp til innhold

Vil forlenge opphavsrett for musikk

Forslaget om å forlenge opphavsretten for innspilt musikk fra 50 til 70 år fikk stor oppslutning i EU-parlamentet i Strasbourg.

The Beatles.
Foto: SCANPIX - arkivfoto - fotograf ukjent / SCANPIX

Opprinnelig ble det foreslått å forlenge opphavsretten for plater og andre musikkinnspillinger fra dagens 50 år til 95, men på grunn av motstand i Ministerrådet, ble man istedenfor enige om et kompromiss på 70 år.

I dagens avstemming i EU-parlamentet i Strasbourg stemte hele 377 EU-parlamentarikere for forlengelse, mens 178 stemte mot og 37 avstod.

The Beatles rammes

Et av argumentene for en forlengelse var at artister burde ha rett til å tjene penger på sine ungdomsverk også når de blir gamle.

Forslaget dukket opp nå i forbindelse med at flere klassiske rocke- og popinnspillinger av blant annet The Beatles og Rolling Stones er på vei til å passere 50-årsgrensen.

Kritikerne av forslaget mente en forlengelse i liten grad tjener artister, men at plateselskapene derimot vil tjene store penger på en slik forandring.

I dagens EU-lovgivning er alle innspilte musikkverk beskyttet for maksimalt 50 år. Det vil si at artistene og musikerne mottar betaling hver gang deres arbeid blir spilt på lufta. Etter disse 50 årene mister artistene kontroll over bruken av eget arbeid og de mottar heller ikke lenger royalties.

For komponister derimot gjelder opphavsrettigheten 70 år etter deres død.

Sverige skeptiske

Saken går nå tilbake til Ministerrådet, og det er ikke sikkert at saken kommer til å gå igjennom her. Alle EU-landene må komme til enighet for at lovendringen kunne trå i kraft.

Under dagens avstemming stemte for eksempel de svenske EU-parlamentarikerne mot forslaget.

- Å forlenge opphavsretten gjør det vanskeligere å skape ny musikk. Rapartistenes eksistens bygger jo på at de samler lyd og musikk, sier den venstrepolitiske EU-parlamentarikeren, Jens Holm til Dagens Nyheter.

Han får blant annet støtte fra Carl Schlyter i Miljøpartiet.

- En forlengelse av opphavsretten fra 50 til 70 år rammer kommer bare de store medieselskapene til gode, og rammer konsumentene. Det setter ikke mat på artistenes bord, sier han til samme avis.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad