Hopp til innhold

Helleristninger på mp3 og mobil

Museum tilbyr turgåere spesiallaget film om bergkunst som kan lastes ned på mp3 og mobiltelefon.

Arkeolog Barbro Dahl ved et helleristningsfelt på Austre Åmøy utenfor Stavanger.
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

På Austre Åmøy utenfor Stavanger ligger Rogalands største helleristningsfelt.

Nå tilbyr Arkeologisk museum i Stavanger som det første museet i landet, turgåere en spesiallaget film om bergkunst som kan lastes ned på mp3 og mobiltelefoner.

HØR: Helleristninger på mp3 og mobil

Filmen er filmet fra lufta, fra ulike vinkler og i forskjellig lys.

Ipod i bruk ved helleristningsfelt på Austre Åmøy utenfor Stavanger

Fra helleristningsfeltet på Austra Åmøy.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

- Det ble veldig tøft, og det har mye å si for opplevelsen, for hvis det er lavt lys på morgenen eller kvelden, så ser man bedre konturene på helleristningene, forteller arkelog Barbro Dahl, som er guide og forteller i museets nye mp3-film.

Faktisk er helleristningene vanskeligst å se midt på dagen. Ved å laste ned filmen fra museets hjemmeside, står man fritt til når man selv vil legge turen om helleristningsfeltet.

- Det er en helt ny type form for formidling. Det er helt genialt for det gjør at hvis folk ønsker informasjon, så kan de styre det selv, sier Dahl, og trekker fram at man kan både spole og hoppe over det man vil.

Forklarer

Helleristningsfeltet på Austre Åmøy består av nærmere 1200 helleristninger, og derfor tror man at stedet kan har utgjort et kultisk senter i så langt tilbake som bronsealderen.

Målet med filmen er å nå et yngre publikum og skape økt interesse for helleristningene som ble hogd ut for 3000 år siden.

- Mange av disse figurene er utrolig vanskelige å forstå seg på og da kan vi fortelle mer konkret om de forskjellige figurene, og hva vi tror at de kan bety, og samtidig prøve å lage en forståelsesramme rundt det hele, sier Dahl om filmen.

Informasjonsfilmer er mye brukt av kunstmuseer, men Arkeologisk museum er først i landet med en film om bergkunst. Derfor har Riksantikvaren støttet produksjonen med 100.000 kroner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.