Hopp til innhold

Hjemsøkt av barndommen

Regissør Pål Øie perfeksjonerer sin filmsstil med grøsseren "Skjult".

Kristoffer Joner i «Skjult»
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Alligator Film

stjerner

”Skjult” er gode stemninger, fint komponerte bilder i dunkelt lys, lokaliseringer med sjel og til dels godt skuespill. Så byr filmen på reflekser fra dødsriket, og andre småsjokk og skremsler. Det er såpass mye hendelser, innfall og action i filmen, at det svekker konsentrasjonen om hovedsaken – historien, psykologien.

En mann er vendt hjem nå som mor er død. Han sørger ikke. Han kom aldri tilbake mens hun levde. Han er enearving til barndomshjemmet. Så han kjører ut til det forfalne huset i skogen med to bensinkanner og fyrstikker.

Møtet med hjemmet er møter med fortiden. Grøsset i filmen hentes i minnene. Eller, spenningen ligger i vekslingen, eller forvekslingen, mellom realisme, erindringer og mareritt. Den styrkes av god maskering, skyggefull belysning, kontrast i klippingen og god fotografisk dramatisering.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

"Skjult"
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Alligator Film

Repeterende

Det er gjort slik man gjør det i grøssere. Effektene er gjengangere, og de virker altså ikke som skumle gjengangere gang på gang – men mer som repetisjoner. Musikken er god, mye av den er innlånt klassisk, men effektlydene er så klassiske i dagens kommersielle filmer, at de oppleves som klisjeer. På plussiden: Det er mye stillhet også.

Hjemvendte Kai Koss er ingen galning. Han ser ut til å ha gjort det bra etter at han forlot mor og barndommens bør. Han har visst fortrengt det som var. Nå er han en borgerlig fremtoning med pent tøy, dyr bil og dannet fremferd. Vi får se om den attityden varer.

Det er ikke populært i nabolaget at han kommer hjem. Vi får noen hint om at det var en del støy da han forlot fødestedet og livet hans endret kurs.

Vestlandsproduksjon

Regissøren Pål Øie er 47 år, fra Stranda på Sunnmøre, bosatt og arbeidende i Bergen. ”Skjult” er en vestlandsproduksjon i vestlandsk miljø befolket av vestlendinger, men med kvinnelig lensmann nordfra. Han laget ”Villmark” med betydelig enklere og billigere teknisk utrustning og billedkvalitet for seks år siden. Jeg synes han har perfeksjonert filmstilen sin betydelig siden den gang.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.