Hopp til innhold

TV-serier endrer folks lesevaner

Litteraturreferanser i populære TV-serier som "Lost" og "Mad Men" påvirker salgslistene.

Jon Hamm

Jon Hamm som Don Draper i 'Mad Men' ga boka 'Meditations in an emergency' gode salgstall.

Foto: Evan Agostini / AP

Hovedkarakteren Don Draper i den kritikerroste tv-serien "Mad Men", som handler om den amerikanske reklamebransjen på 50 og 60-tallet, leser i sesong to boka "Meditations in an emergency". Etter at episoden rullet over skjermene i USA gjorde boka av Frank O'Hara et solid byks på salgslistene.

Bokguide til Lost-fans

Josh Holloway spiller Sawyer

Sawyers (Josh Holloway) bokreferanser i 'Lost' gir inspirasjon til fansen.

Foto: LUCY PEMONI / AP

Ikke bare kan slike litterære referanser endre folks lesevaner, de kan også inspirere til flere bokklubber på nett, som The Lost Community Book Club . Her diskuterer medlemmene bøker som enten har dukket opp i serien eller har blitt sagt å inspirere serien.

Strandet på en øde øy i Stillehavet leser en av de store stjernene i TV-serien "Lost", Sawyer, blant annet bøkene "A Wrinkle in Time" og "Are You There God? It's Me, Margaret". De som selger bøkene vet å utnytte at fansen følger stjernenes smak. På Amazon kan du med et enkelt klikk kjøpe bøkene som blir anbefalt av ihuga "Lost"-fans: Bokguide til Lost-fans

- Makt til folket

Trenden er en demokratisering av kommunikasjonen, mener Paal Tarjei Aasheim, strategisk direktør i reklamebyrået McCann.

- Det her er all makt til folket. Dette er starten på noe jeg håper blir en revolusjon hvor folk flest får mer og mer makt over måten vi kommuniserer med dem på, sier Aasheim

Både"Mad Men" og "Lost", som handler om en gruppe mennesker som forsøker å overleve på en øy i Stillehavet, har inspirert folk til å starte lesesirkler på nett.

I en av bokklubbene til "Lost" blir alt fra Shakespeare og Agatha Christie til mindre kjente forfattere diskutert. Slik blir bokklubbene et eksempel på såkalt long tail-økonomi, mener Aasheim:

- Long-tail økonomi er den lange halen. Det ikke bare blockbusterne som gjelder lenger, men den smale kulturen kan få bedre grobunn fordi man kan finne likesinnede. I det øyeblikk små fenomener blir globale, så blir de ganske store.

Mad Men

Fansen vil se ut dem og lese det samme som dem. Her er 'Mad Men'-stjernene samlet på Emmy-utdelingen i 2008.

Foto: Reed Saxon / AP

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.