Hopp til innhold

- Forsvarsskrifter en økende trend

På dagen to år etter at Ingunn Yssen offentlig sa opp jobben i LO, lanserte hun boken med sin versjon av historien. Denne typen forsvarsskrift er en trend i tiden, mener professor.

Ingunn Yssen
Foto: NRK

- Det er en lettelse å få legge fram min versjon av denne saken, sa Ingunn Yssen under dagens pressekonferanse hvor hun lanserte boken ”Vi kan alle bli den lille”.

LES: - En renselse å skrive boka

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla kom med sin versjon av konflikten allerede i 2007.

LES: Valla gir sin historie

Professor i sakprosa, Johan Tønnesson, kaller det et privilegium at personer som har stått sentralt i ulike samfunns- og mediedebatter får breie seg i bokformatet.

- For det første oppnår de forhåpentligvis å gi et saklig bidrag i en debatt, hvor de tidligere bare slapp til med små replikker og til stadighet ble avbrutt. For det andre kan de få forsvart seg selv, og for det tredje, hvis forsvaret er godt og de har vært saklige, så kan de få rehabilitert seg selv hvis de har behov for det, sier Tønnesson til NRK.

Han kaller disse type bøkene forsvarsskrifter.

I forrige uke kom ambulansesjåfør Erik Schjenken med sin bok ”Jeg er ingen rasist”. Samtidig annonserte Karita Bekkemellem til NTB at også hun skriver på en bok hvor hun lover detaljer fra sin avgang som statsråd.

Vid leserskare

På dagens pressekonferanse presiserte Ingunn Yssens forlegger, William Nygaard, at det var viktig å få fram hennes versjon av det som faktisk skjedde.

Tønnesson mener forlagene har funnet ut at de kan nå en vid leserskare ved å gi ut denne typen bøker.

- I tillegg til alminnelige lesere, er politikere, myndighetspersoner og andre beslutningstakere nødt til å lese eller i alle fall å kikke i disse bøkene, på samme måte som de må følge med i avisene.

Han synes selv trenden at kan være positiv så lenge samfunnsaktører i større grad enn tidligere får bruke det store bokformatet til å diskutere og dermed når flere lesere på denne måten.

- Men hvis det blir slik at enhver person som på en eller annen måte har blitt hundset eller angrepet i offentligheten skal komme ut med sitt forsvarsskrift en tid senere, uansett om det er godt skrevet, boken er velkomponert og de greiene der, så blir det tull, sier Tønnesson.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)