Hopp til innhold

Regjeringen splittet om nedlastning

Regjeringspartiene er uenige i om det skal være gratis å laste ned musikk fra internett. I forrige uke foreslo kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell gratis nedlastning.

Bård Vegar Solhjell

- Ingen kan være fornøyd med dagens situasjon der inntektene kunstnerne skulle hatt forsvinner, sier kunnskapsministeren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Nestleder i SV og kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell mener kampen mot ulovlig fildeling bare kan bekjempes ved å gjøre musikk gratis tilgjengelig på nettet.

Forrige uke lanserte han forslaget om en TONO-avgift for fildeling på bloggen sin.

Lydverket: Last ned lovlig og gratis - Bård Vegar betaler

I SV sitt forslag til nytt partiprogram, skal gratis nedlasting av musikk bli lovlig.

- Lisensfinansiert nedlasting

Debatten om lovlig fildeling splitter regjeringen, og framlegget fra SV møter sterke reaksjoner fra opposisjonspartiene. Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell mener likevel at dette er eneste vei å gå.

- Det som er viktig er å ha et lovlig tilbud som er like godt og tilgjengelig for brukerne som den ulovlige nedlastingen. Det er mulig å lage et slikt system, og jeg tror det lett vil utkonkurrere ulovlig fildeling, sier kunnskapsministeren.

I steden for at man betaler for musikken, foreslår SV at internettsidene som tilbyr musikk digitalt betaler en lisens. Denne skal komme artistene til gode, ikke ulikt dagens TONO-modell med avgift for framføring. SV tror lisensen kan bli sponset både gjennom annonsører og statsstøtte.

Splittet regjering

Forslaget har allerede skapt rabalder i platebransjen, og SV får heller ikke støtte innad i regjeringen. Senterpartiets Torbjørn Lode i Kulturkomiteen tror ikke en slik løsning vil stoppe piratkopieringen.

- Jeg tror ikke et slikt forslag vil løse problemet, sier Lode.

Mens musikkbransjen kjemper mot nedlastingssiden The Pirate Bay i svensk rettsvesen, jobber Kulturdepartementet nå med å revidere åndsverksloven. Men kulturminister Trond Giske tror ikke framlegget fra SV er riktig måte å forvalte opphavsretten på.

- Dette kan ikke gå som eneste løsning. Bransjen må i så fall ta et slikt initiativ selv, mener Giske.

Rettssaken mot The Pirate Bay:

Sterk skepsis

Også opposisjonspartiene Høgre, FrP og KrF uttrykker overfor NRK sterk skepsis til SV sitt forslag. Bare Venstre er positive av stortingspartiene. Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen, mener en lisensordning ikke er økonomisk levedyktig.

- Dette fremstår som en lettvint og nokså populistisk løsning på et veldig sammensatt og vanskelig problem. Også tviler jeg på at en slik lisens vil kunne bringe inn nok penger til å dekke det vi her snakker om, sier Thommessen.

- Verdt et forsøk

Kunnskapsminister Solhjell mener dagens opphavsrettslover utgjør den største faren for kunstnere som skal livnære seg i den digitale tidsalderen.

- La oss prøve, la oss se om vi kan finne en bedre modell. Ingen kan være fornøyd med dagens situasjon der inntektene kunstnerne skulle hatt forsvinner, sier kunnskapsministeren.

Les også:

Hva mener du? Er SV sitt forslag om gratis nedlastning en god idé?

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP