Hopp til innhold

Egypt krever Nefertiti-byste

Hemmelig notat gir Egypt ny grunn til å kreve tilbake bysten av dronning Nefertiti.

Nefertiti og Akhenaton

Relieff av dronning Nefertiti og kong Aknaton. Fra Berlin.

Foto: Nina Skurtveit

Et hemmelig notat beviser at at transporten av den egyptiske dronningen til Tyskland i 1913 var et ekte kunsttyveri.

Nefertiti ble først pakket inn og skjult i et hjørne for å unngå at egypterne skulle oppdage hvor flott hun var.

Da Nefertiti ble stilt ut i Berlin i 1923 fattet egypterne mistanke. Siden den gang har egypterne krevd bysten tilbake.

Tusket til seg

Nefertiti

Dronning Nefertiti

Foto: OLIVER LANG / AFP

Det var den tyske arkeologen Ludwig Borchardt som lurte til seg bysten og tok den med hjem.

- Arkeologen tusket til seg bysten av Nefertiti på urettmessig vis, forteller Helge Jordeim. Han er fagleder for forskingsområdet KULTRANS og bosatt i Berlin.

- Alt tyder på at han skjønte hva han hadde med en gang. Det styrker tesen om at det ikke var redelig å fremstille den som en kjedelig gipsfigur for den egyptiske inspektøren.

Krever kopi

Egyptiske myndigheter har nå krevd en kopi av brevet. Viser det seg at dokumentet er ekte, vil Egypt gjøre alt de kan for å få bysten returnert.

Egyptolog Mohammed Mahdy sier det er vanskelig å vite hvem som har eiendomsretten til Nefertiti.

- For egypterne handler det om status, ære og makt. - Nefertiti, Rosettasteinen og flere andre kulturminner er nasjonale symboler som er veldig viktige for Egypt, sier Mahdy.

- Egypt er ikke interessert i å få alt tilbake, bare det som har noe med den egyptisk identitet å gjøre. Nefertiti er en egyptisk dronning, og den må være i Egypt.

Tyskland i dobbeltrolle

Flere land i Europa diskuterer nå hvorvidt de skal returnere kunstverk til sine respektive hjemland. Jordheim sier at særlig Tyskland har en dobbeltrolle. De er i forhandlinger med Russland for å få kunst tilbake, samtidig som de ikke vil returnere kunst til Egypt.

Ifølge UNESCO-konvensjonen i 1970 har Tyskland de juridiske rettighetene ne på sin side. Derfor blir kampen om Nefertiti et etisk spørsmål.

En tidligere direktør av Berlin museum har uttalt at Nefertiti ikke ønsker å forlate Tyskland.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP