Hopp til innhold

Blå fugl til Ingrid Forthun

Regissør Ingrid Forthun tildeles Radioteatrets pris Blå Fugl 2009 for oppsettingen av hørespillet "Hauk og due" av Stig Ryste Amdam.

Instruktør Ingrid Forthun fikk prisen Blå Fugl
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Prisvinneren har med denne sin tredje produksjon i Radioteatret bekreftet at hun har en spesiell tilhørlighet til lyddramaet som sjanger, uttaler juryen i en begrunnelse for pristildelingen.

- Det er stas, og det er en type faglig anerkjennelse som jeg blir veldig stolt og glad over, sier prisvinneren.

Internasjonalt anerkjent

Videre uttalte juryen at hennes musikalitet, lydhørhet for nyanser og friske energi hevet "Hauk og due" opp til et kunstnerisk nivå som er blitt lagt merke til også utenfor landets grenser.

I den internasjonale radio- og tv-konkurransen Prix Italia i fjor ble hørespillet nummer to i konkurranse med produksjoner fra hele verden.

LES OGSÅ: "Hauk og Due" til pallen under Prix Italia

Sikker regi

"Hauk og due" henter sitt emne fra norsk partipolitikk, og skildrer et kynisk maktspill der målet ikke er politikk, men å overleve som politiker og manipulere mediene til egen fordel.

- Det var viktig for meg å få fram de etiske valgene, sjelekampene som utspiller seg i spennet mellom sannhet og løgn, sier instruktøren.

Første gang stykket ble sendt, vakte likhetstrekk med personer og fenomener i norsk politikk oppsikt.

LES OGSÅ: Det blåser rundt "Hauk og due"

Forthun er i dag teatersjef ved Agder teater. I dag er det også urpremiere på hennes oppsetting av kammeroperaen "Unge Hamsun" under operafestukene i Kristiansund.

LES OGSÅ: Om "Hauk og due"

Ingrid Forthun får overrakt prisen Blå Fugl
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober