Hopp til innhold

Rekord for videodagbøker

Videoene om den fiktive karakteren Sara er sett 5 millioner ganger på NRK Super.

Sara-side
Foto: NRK

Dramakonsepter for barn og ungdom på nett kommer for fullt. Siden NRK Super startet nettsiden om sjuendeklassingen fra Larvik i april 2008 har spesielt mange jenter i tween-alderen gjort seg kjent med Saras verden.

Les alt om Saras liv her Sara

Les også: - Som Facebook for barn

Sara

Mange jenter følger Saras liv nærmest dag for dag.

Foto: NRK Super

Hittil er videoene fra livet til den fiktive karakteren Sara sett mer enn 5 millioner ganger på nrksuper.no. Prosjektleder for redaksjonen som lager den interaktive serien, ante ikke hvordan responsen ville bli da de startet nettsiden i april 2008.

- Vi er overrasket. Det er så høye tall at vi ikke klarer å forholde oss til det, men så klart vi er glade, sier Ingvill Marie Nyborg.

Påvirker Saras liv

Nye episoder fra Saras liv i form av dramatiske scener eller videodagbok legges ut flere ganger hver uke, og hovedpersonen skriver blogg. Seerne har muligheten til å kommentere og påvirke byggingen av Saras liv og dramatiske univers.

- Det er redaksjonen som forfatter bloggen og svarer på spørsmål fra seerne. Vi legger også ut spørreskjemaer der barna kan stemme over aktiviteter og personer Sara skal interessere seg for, sier Ingvill Marie Nyborg, prosjektleder for Sara, NRK Super.

Se: Slik lages nettdramaet om Sara

Se: Saras dagbok

Margrethe Saga (10) og Lise Saga (12)

Margrethe Saga (10) og Lise Saga (12) er ofte inne på nrk.supers nettsider for å sjekke hvordan det går med Sara.

Foto: NRK

Lise og Margrethe Saga er blant dem som ivrig følger med på Saras liv. Lise innrømmer at hun er litt hekta.

- Hvis vi ikke har noe spesielt å gjøre eller vi chatter med venninner og likevel sitter ved datamaskinen, klikker vi oss inn og ser om det har skjedd noe nytt, sier hun.

Skreddersydd konsept

Nrk Super skreddersyr sitt konsept for jenter mellom 10 og 12 år.

- Noe av forklaringen på suksessen kan være at de som følger med på serien kjenner seg igjen i Sara, mener prosjektleder Invill Marie Nyborg.

Aldersgruppen 10-12 år er den målgruppen mange store film- og tv-selskaper i utlandet satser mye på å nå ut til.

- Disney Channel har også uttalt at de ønsker å skape et slikt dramatisk univers på nett, men vi er tidlig ute, fastslår Nyborg.

Internasjonal trend

Nettdrama med blogg er en ny trend internasjonalt. Vi vil få se mer av slike interaktive nettdramaserier også i Norge, mener Einar Egeland, konsulent for langfilm og drama i Norsk Filmfond.

- Dette vil komme for fullt. Vi får søknader fra mange som har lyst til å skrive og produsere nettdrama. Mange er nysgjerrige på hvordan man skal gå fram fordi dette er så nytt innen dramaproduksjon, sier han.

I Sverige har en tilsvarende serie allerede gjort suksess. Serien Andra Avenyn ble skapt for å trekke unge seere til Sveriges Television.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.