Hopp til innhold

Mannlige skuespillere tjener mest

Mannlige skuespillere tjener mer enn sine kvinnelige kolleger, viser en ny undersøkelse.

Agnete Haaland i I kveld-studio

Agnete Haaland i Norsk Skuespillerforbund er overrasket over de store lønnsforskjellene.

Foto: NRK / NRK

Mannlige skuespillere tjener 48% mer enn sine kvinnelige kolleger, viser en medlemsundersøkelse Norsk Skuespillerforbund har foretatt. Dette til tross for at utdannelsesnivået er høyere hos kvinner enn menn.

- Må endres

-Jeg synes det er kritikkverdig at kvinner tjener så mye dårligere enn sine mannlige kolleger. Jeg kan ikke se noen saklig grunn til at lønnsforskjellene skal være så store, sier Bjørg Unstad, leder for samfunnsavdelingen i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Unstad er klar på at lønnforskjellene må endres.

Resultatet fra undersøkelsen overrasket leder i Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland. Hun fremhever at lønnsforskjellene særlig gjelder skuespillere som jobber frilans. Fast ansatte på teaterinstitusjonene har tarifflønn, og der er det ingen forskjell mellom kjønnene.

- Menn mer etterspurt

Haaland mener undersøkelsen viser at det sannsynligvis er mye større etterspørsel etter mannlige skuespillere.

- Sannsynligvis så har mannlige medlemmer flere permisjoner enn kvinner fra teatrene for å filme og for å gjøre fjernsynsjobber. Antakelig har de også lengre opptaksperioder. På film og TV er det jo antall dager som avgjør hvor mye lønn du får, så det å være mann er en fordel, sier Haaland.

Ellen Horn, teatersjef ved Riksteateret

Eller Horn mener menn får flere ekstraoppdrag en kvinner og at totalinntekten derfor blir høy.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Riksteatersjef og skuespiller Ellen Horn reagerer også på de store forskjellene, og sier hun er overrasket og skuffet over lønnsforskjellene.

Horn peker på at mannlige skuespillere blir brukt mer enn kvinnelige.

- Menn har antakelige mange flere ekstraoppdrag, slik at totaltinntekten blir høyere for den enkelte, sier Horn.

Tøffere i forhandlingene

Leif Holst Jensen, generalsekretær i Produsentforeningen, mener det er et problem at det er for få kvinnelige hovedroller.

- Forskjellene er alt for store. Vi tror det henger sammen med at det er få store hovedroller for kvinner, så de store filmrollene er for menn og dermed får de bedre betalt, sier Jensen.

Det blir jobbet aktivt for å få flere hovedroller for kvinner, men Jensen mener kvinner også må bli tøffere.

- Mange av de mannlige skuespillerne bruker agenter som presser opp prisene. Det må være en vilje og en risiko for å miste et oppdrag, man må være tøff i forhandlingene. Der er nok de mannlige skuespillerne og de som representerer dem mer kyniske enn de kvinnelige skuespillerne, sier han.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh